Din cauza salariilor extrem de mici, învățământul românesc se confruntă cu o lipsă acută de personal. Același lucru se întâmplă și în cazul învățământului profesional românesc. Momentan nu s-a auzit nimic despre majorarea salariilor, ci de-abia încep să se plătească restanțele din anii precedenți.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a aflat astăzi în vizită în Alba Iulia. Scopul „plimbării” oficialului a fost de a promova învățământul dual și profesional. De asemenea, șeful Ministerului Educației a ținut să vorbească despre beneficiile pe care le au elevii într-un astfel de sistem.
Lipsă de profesori în învățământul profesional
Din nefericire, România duce lipsă de personal în învățământul profesional. Ministrul Educației a vorbit și despre acest lucru. Conform oficialului, lipsa profesorilor este o problemă centrală a sistemului de educație din România.
„Cea mai bună soluție ar fi o colaborare între cadrul universitar și preuniversitar pentru pregătirea acestor profesori!”, a explicat ministrul.
Sorin Cîmpeanu explică faptul că cel mai important lucru este ca salarizarea să fie motivantă pentru aceștia. Conform oficialului, un absolvent bun, care are oportunități de angajare după ce își termină studiile, nu va alege o carieră în Învățământ, ca și profesor debutant. De ce? Fiindcă salariile sunt foarte, foarte mici.
Elevii evită să se mai înscrie în școlile profesionale
După ce termină clasa a VIII-a, copiii pot face două lucruri. Fie să meargă la un liceu timp de patru ani, iar ulterior să dea la o facultate. Fie să meargă la o școală profesională, care durează maxim trei ani, și vor căpăta un certificat de calificare într-un anumit domeniu. Teoretic, după ce vor obține acest certificat de muncă, tinerii vor putea fi integrați în piața muncii. Din nefericire, în realitate, lucrurile stau diferit.
Conform rapoartelor Ministerului Educației, în anul școlar 2020-2021, doar 2 din 10 elevi au optat pentru învățământul profesional. Din 89.983 de elevi înscriși în licee, 10.086 au ales educația profesională.