Limba rusă e pe cale de dispariție în școlile din România. Înainte de Revoluție, în aproximativ toate școlile era obligatorie această materie, iar anul trecut, mai era studiată de aproximativ 650 de elevi.

Limba rusă se caută mai mult

În județul Iași, spre exemplu, mai avem doar 7 profesori de limba rusă, dintre care 3 predau limba rusă maternă, trei doar limba rusă modernă, iar unul le predă pe ambele, notează ziaruldeiași.

Liceele în care se studiază limba rusă modernă sunt Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” şi Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

De altfel, limba rusă maternă se mai predă și la Şcoala Profesională Focuri, Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Târgu Frumos şi Şcoala Profesională Stolniceni-Prăjescu.

Crește interesul pentru limba rusă

Zinaida Gromic este o profesoară de limba rusă și o predă de 40 de ani. Aceasta spune că în ultima perioadă s-a modificat interesul pentru această limbă.

„Numărul creşte, eu văd că se adresează din ce în ce mai mulţi, chiar şi în Iaşi, pentru a studia limba rusă. Au aflat în ce şcoli se face şi îşi trimit copiii. Deja se vede o înviorare, dar, bineînţeles că sunt mai puţini decât la celelalte limbi”, spune Zinaida Gromic.

Limba rusă nu este obligatorie în nicio școală din România. Cei care doresc să studieze limba rusă modernă sau maternă, o aleg ca a doua sau a treia limbă.

Profesoara a explicat că există elevi din Moldova, cât și români care vor, unii dorind chiar să obţină şi certificatul lingvistic.

În același timp, persoanele care doresc să studieze această limbă în liceu, la finalul clasei a XII-a, trebuie să susțină competenţele lingvistice la Examenul de Bacalaureat.

În contextul războiului, de când au venit şi refugiaţii, „se observă o înviorare”.

„Foarte mulţi îşi doresc să înveţe limba rusă, nu ucraineana, pentru că ucraineana nu prea se face la Iaşi. Există şi adulţi care îşi doresc să studieze, pentru că şi-au dat seama că au nevoie de asemenea cunoştinţe. Sunt cazuri în care părinţii copiilor vor să asiste la ore, pentru a învăţa măcar noţiunile de bază”, susţine Zinaida Gromic, conform sursei citate.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.