La bacalaureatul din 2027, limba română va avea examen separat de BAC și va atinge și partea de gramatică, potrivit declarațiilor lui Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației.

Limba română va fi examen separat la Bacalaureatul din 2027 și va include partea de gramatică

Începând cu 13 iulie, legea învățământului preuniversitar a fost dată în consultare publică, iar mai multe organizații solicită ca materia „Limba Română” să aibă o probă scrisă de sine stătătoare la BAC, și să nu fie inclusă într-o probă cu mai multe discipline, precum se arată în proiectul de text normativ, notează edupedu.ro.

„În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare,” a anunțat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a postat pe Facebook o listă a dezbaterilor programate în perioada 8-12 august
Sursă poză- Captură TVR

Declarațiile Ministrului au fost făcute la Aeroportul Otopeni. Acesta a întâmpinat lotul de elevi români olimpici internaționali la Informatică. Ei tocmai se întorcea de la o competiție din Indonezia, unde au reușit să obțină patru medalii.

Cîmpeanu a fost întrebat de către jurnaliști dacă a acceptat până acum vreo propunere pentru modificarea proiectului de lege a învățământului preuniversitar. Acesta a precizat aspectul legat de examenul de limba română și a mai spus că se vor lua în calcul și vor fi făcute publice și alte propuneri.

“În zilele de 23 și 24 august vor fi cele mai mari dezbateri publice pe marginea proiectelor legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior. Vom face publice și orele [la care se vor ține] pentru a aduna cât mai multe opinii… Despre ceea ce s-a întâmplat până acum, am reținut multe propuneri de îmbunătățiri ale proiectului de lege. În urma discuțiilor avute cu cei implicați, este foarte probabil ca varianta finală a proiectului de lege care să ajungă în guvern să cuprindă un examen de Bacalaureat 2027 la care proba de limba și literatura română, inclusiv gramatică, să fie probă scrisă de sine stătătoare.

Este una din îmbunătățirile aduse pe parcurs, sunt multe altele care vor fi făcute publice după o centralizare. Vă spun că am primit mult peste 1.000 de astfel de propuneri. Unele dintre ele constructive, drept urmare mulțumesc… Veți vedea după ce vom centraliza datele care este forma în care va fi adoptat proiectul legii învățământului preuniversitar, respectiv proiectul legii învățământului superior România Educată în guvern”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Pe elevi îi așteaptă modificări importante din toamnă

Față de anii trecuți, totți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte de această schimbare, de vacanța de o săptămână din toamnă aveau parte doar opiii de grădiniță și elevii de clasele primare.

Anul școlar 2022-2023 va avea și o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație. Aceasta a fost fixată de inspectoratele școlare, ceea ce face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată, potrivit edupedu.ro.

În perioada 27 februarie – 16 iunie 2023 se desfășoară programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde”, la interval de câte 5 zile consecutive lucrătoare, iar planificarea va rămâne la latitudinea unității respective de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri.

CITEȘTE AICI – O lună de zile până începe școala – Ce modificări îi așteaptă pe elevi

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.