Ligia Deca este noul Ministru al Educației. Aceasta i-a mulțumimt lui Klaus Iohannis, președintele României pentru ”încrederea acordată”.
Ligia Deca, noul Ministru al Educației
Ligia Deca este noul Ministru al Educației. Amintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat din această funcție, în urma descoperirilor de plagiat făcute de jurnalista Emilia Șercan. La presiunea publicului, fostul Minsitru al Educației, Cîmpeanu, a hotărât să părăsească funcția, dar, spune el, că a fost o decizie proprie.
Ligia Deca deja are gânduri mari și și-a anunțat obiectivul mandatului: ”o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”.
”Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare”, a scris Ligia Deca.
Motivul demisiei lui Sorin Cîmpeanu
- îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ;
- am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
- organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
- mărirea burselor elevilor;
- recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
- rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
- demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
- extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
- introducerea învățământului dual la nivel universitar;
- internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;