Instituția a început ca un liceu industrial construit în timpul comunismului spre a pregăti muncitori pentru uzina metalurgică de producere a aluminiului din țară. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea liceului, foștii profesori au depănat amintiri.

A fost primul liceu cu profil industrial din municipiul Slatina. Din cauza situației pandemicee nu a fost permisă sărbătorirea celor 50 ani de când la Slatina se pregătesc specialişti pentru industria metalurgică. Serbarea s-a desfășurat vineri, 27 mai 2022, iar la aceasta au participat mai mulți invitaţi de seamă precum primii absolvenţi ai liceului şi profesorii lor.

Despre liceu

Liceul Tehnologic Metalurgic este poziționat pe strada Ecaterina Teodoroiu din toamna anului 1971. Clase de învăţământ profesional se înfiinţaseră însă încă din 1964, dar copiilor li se preda în spaţii în care erau găzduiţi temporar. Foştii elevi din prima promoţie de absolvenţi a Liceului Industrial nr. 1, cum se numea pe atunci, şi-au amintit chiar că învăţau în spaţii proaspăt construite, locuiau în căminul şcolii, însă mergeau să mănânce, de trei ori pe zi, la o cantină care funcţiona în apropierea gării, la o distanţă destul de mare de şcoală.

Profesorii

Primul director al liceului, prof. Nicolae Ştefănuţi, povestea faptul că în primii ani ai şcolii a continuat să fie un şantier, pentru că se construiau noi corpuri de clădire.

„Am început cu 70 de elevi şi am ajuns la un moment dat la 1.517: elevi de liceu, profesională de zi şi seral, liceu de zi şi seral, postliceală de zi şi seral, şcoală de maiştri de zi şi seral, la un moment dat aveam şi câteva serii de subingineri. Răspundeau ei de la Bucureşti, dar ne angajeaseră şi pe noi din punct de vedere administrativ“, povestea prof. Ştefănuţi, conform adevărul.

Foştii elevi își aduc aminte de primul director dreptca fiind un profesor sever (preda Matematica). De altfel, foștii elevi, își aduc aminte de foștii profesori cu foarte mult respect.

„Dacă m-a ajutat în viaţă ce am învăţat aici? Enorm, pe mine m-a ajutat enorm. Eram pregătiţi din toate punctele de vedere. Şcoala era şcoală. Şi ce şcoală!“, a afirmat un fost elev.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.