Când Pavel Tkachev a auzit despre lecțiile speciale despre războiul din Ucraina care au avut loc la liceul fiului său din cartierul Primorksy din Sankt Petersburg la începutul acestei luni, a fost foarte furios.
“I-am sunat și le-am spus că este ridicol”, a declarat el pentru Observer. “Noi suntem părinții și noi suntem cei care ar trebui să le vorbim copiilor despre patriotism și despre operațiunea specială, nu școlile”, scrie The Guardian.
“Rusia s-a autoapărat”
Prelegeri similare au fost ținute elevilor în școlile din întreaga țară, denunțând “fasciștii” din Ucraina și sugerând că Rusia a acționat în “autoapărare”. Tkașev a declarat că a fost deosebit de supărat din cauza comparațiilor cu cel de-al doilea război mondial, pe care le-a numit “de neiertat”.
Oficialii din învățământ “au ridicat din umeri și au spus că acestea sunt instrucțiunile”, a spus el. “Am fost dezgustat”.
Invazia trebuia justificată
Planurile Rusiei de a revizui educația au mers mână în mână cu războiul său din Ucraina. Oficialii scriu programe școlare pentru a justifica invazia și au sugerat că școlile vor cânta imnul național în fiecare dimineață din septembrie. Se pare că un important editor rus de manuale școlare folosește un software de verificare automată pentru a elimina referințele pozitive la Ucraina din manualele sale școlare.
Istorie obligatorie din clasa I
Potrivit ministerului rus al educației, istoria va deveni o materie obligatorie începând cu clasa întâi. “Nu vom permite niciodată să se scrie că am tratat cumva prost alte națiuni – națiunile noastre frățești din Ucraina și Belarus”, a declarat ministrul educației, Serghei Kravtsov, care a anunțat noua inițiativă la deschiderea unei expoziții intitulate “Nazismul de zi cu zi”. “Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca memoria istorică să fie păstrată”.
Există un grad clar de oportunism politic în utilizarea elevilor pentru a face propagandă. În timp ce Rusia a declarat săptămâna trecută o victorie contestată în Mariupol, Andrei Turchak, șeful partidului de guvernământ Rusia Unită, s-a îndreptat spre o școală locală din oraș.
În timp ce se afla acolo, el le-a spus elevilor: “Victoria va fi a noastră. Inamicul va fi învins, iar viața pașnică pe acest pământ va veni în sfârșit… vom elibera acest teritoriu și îl vom curăța de demonii fasciști”.
Dar există, de asemenea, un nou nivel de presiune asupra profesorilor, uneori pentru a organiza ședințe foto pro-război cu copiii sau, în alte cazuri, pentru a-și ascunde sentimentele anti-război față de elevii lor.
“Cunosc o mulțime de profesori care și-au ascuns profilurile online, sunt foarte atenți când vorbesc despre politică la școală”, a declarat Maria, profesoară la o școală gimnazială din Voronej.
Lyubov Zhiltsova, o profesoară de matematică și politician din Pskov, a fost anchetată săptămâna trecută de poliție pentru o imagine de pe rețelele de socializare în care ținea o pancartă pe care scria “Nu războiului”.
“Întreaga lume s-a întors cu susul în jos pentru mine. În fiecare an pregătesc evenimente pentru 9 mai [Ziua Victoriei], scriu un scenariu, repet… Și acum cum pot vorbi despre asta cu copiii?”, a declarat ea pentru Radio Svoboda. “Nu puteam să tac, mă ardea”.
Unul dintre primii ruși care au fost vizați de o nouă lege care interzice “falsurile” despre armata rusă a fost un profesor de școală care acum riscă 10 ani de închisoare.
“Am sperat să sparg propaganda cu care este hrănită această țară. Dar uite unde m-a dus”, a declarat luna aceasta Irina Gen, o profesoară de limba engleză și germană în vârstă de 55 de ani. Ea a fost denunțată de proprii ei elevi.
Oficialii din domeniul educației au promis noi schimbări în programa școlară din Rusia și noi inițiative patriotice inspirate în mod clar de război. Unele, cum ar fi steagul și imnul, par inspirate de eforturi similare de dreapta din Statele Unite.
Altele sunt specifice războiului Rusiei din Ucraina. Kravtsov i-a spus lui Putin săptămâna trecută că au început deja să elaboreze lecții despre “obiectivele operațiunii speciale – pentru a ne ajuta poporul, denazificarea, demilitarizarea Donbasului”.
Scopul era de a combate “rafala de dezinformare … falsuri despre Rusia”.
Lecțiile au fost denumite “în mod condiționat Conversații despre subiecte importante””.
“Iar de la 1 septembrie, în plus, va avea loc ridicarea drapelului național la începutul săptămânii școlare, interpretarea imnului național”, a spus el.
Profesorilor ruși li se spune să le transmită elevilor că Rusia nu a invadat Ucraina
Manualele divulgate pentru cursurile speciale din acest an au arătat că profesorilor ruși li se spune să le transmită elevilor că Rusia nu a invadat Ucraina, ci că practică “autoapărarea împotriva amenințărilor create la adresa noastră și a unei calamități și mai mari decât cea care se întâmplă astăzi”.
Într-o lecție separată despre “sancțiunile antirusești”, profesorilor li se spune să îi întrebe pe elevi dacă sancțiunile sunt corecte, dacă vor consolida de fapt economia rusă și pe cine vor afecta.
Profesorul, împreună cu elevii, concluzionează că politica economică din ultimii ani a fost orientată spre creșterea protecției producătorilor autohtoni, asigurând sustenabilitatea acesteia în fața crizelor externe, se arată în documente.
Manualele de lecții, sau metodichki, nu sunt deocamdată obligatorii, a precizat Denis Lanshchikov, profesor de istorie la o școală privată din Moscova. Dar, mulți profesori și administratori de la școlile de stat par să se supună asupra lor din proprie inițiativă pentru că au susținut războiul.
Chiar și elevii de școală primară se confruntă cu un anumit nivel de îndoctrinare.
“În toate școlile au organizat aceste evenimente speciale dedicate subiectului că Rusia se luptă cu fasciștii”, a declarat Marina Litvinovici, un politician de opoziție din Moscova. “În clasa a patra a fiului ei, copiii au primit o versiune ușoară. “Ei nu prea înțeleg. Așa că au trecut prin blocada Leningradului [din al doilea război mondial] – și în timpul lecției au mai spus că uite, așa continuă Rusia să lupte cu fascismul.”
“Copiii sunt cam rece față de asta”, a spus ea despre fiul ei. Ea a comparat acest lucru cu îndoctrinarea prin care a trecut ea ca studentă în perioada sovietică târzie, spunând: “Nu, nu am fost niciodată în stare să fac asta. Când Uniunea Sovietică a căzut, toată această îndoctrinare a zburat… așa că nu sunt extrem de îngrijorată de asta, va zbura când vor întâlni realitatea. Este rău, dar nu este o catastrofă”.