Asociația șefilor de poliție din districtele școlare din Texas s-a reunit la doar câteva săptămâni după al doilea cel mai grav atac armat în școli din istoria Statelor Unite.

Prima conferință după tragedia de la Uvalde

Într-o sală de conferințe de la hotelul Marriott Riverwalk, expoziția furnizorilor de produse și servicii de aplicare a legii părea a fi una standard. Existau sisteme de detectare a gloanțelor de 700 de dolari și vitrine cu camere de înaltă tehnologie care detectează prezența unei arme într-o cameră și o folie adezivă specială care poate împiedica un geam spart să se prăbușească în bucăți.

Dar grupul de aplicare a legii care s-a reunit în San Antonio în această săptămână este unul dintre cele mai mici din stat, iar jurisdicția sa este una în care s-ar găsi mai multe creioane colorate decât infractori. În sălile de ședință ale hotelului, 120 de membri ai Asociației șefilor de poliție din districtele școlare din Texas au venit să învețe cele mai recente modalități de evaluare și de abordare a amenințărilor cu focuri de armă active și de gestionare a problemelor de sănătate mintală.

Și au venit aici, la San Antonio, la doar două săptămâni după tragedia de la școala primară Robb. Este un moment greu pentru ofițerii din districtul școlar. În primul interviu amplu acordat de Pete Arredondo de la împușcăturile din 24 mai, șeful poliției din Uvalde Consolidated Independent School District a insistat că a luat măsurile pe care le-a considerat cele mai bune pentru a proteja viețile profesorilor și a copiilor.

Ofițerili prezenți la conferință au evitat să răspundă la întrebările referitoare la tragedia de la Uvalde

Majoritatea ofițerilor prezenți la conferință au evitat întrebările despre reacțiile lor la împușcăturile din Uvalde și au vrut în schimb, să vorbească despre motivul pentru care se aflau în San Antonio săptămâna aceasta. Cei mai mulți au asistat la o prezentare a FBI privind antrenamentul pentru trageri active, care a fost închisă pentru cei care nu erau ofițeri de poliție.

Dar în afara sălii de ședință, șefi precum Bill Avera au fost dispuși să vorbească despre evoluția poliției școlare sau despre propriile lor districte.

“Cel mai mare beneficiu al participării la această conferință este că întâlnim alți oameni care se află în situații similare cu a noastră”, a declarat Avera, în vârstă de 67 de ani, șeful poliției din Jacksonville ISD și vicepreședinte al grupului șefilor de poliție școlară. “Momentul pentru a face schimb de cărți de vizită nu este în timpul unei crize. Trebuie să știu cine sunt partenerii mei și trebuie să vă cunosc înainte ca lucrurile să se întâmple.”

La fel ca mulți șefi de poliție școlară, Avera lucrează de ani de zile în domeniul aplicării legii. A făcut aproape totul, de la a lucra la dispecerat până la a deveni detectiv la Departamentul de Poliție din Jacksonville, în estul Texasului.

Dar, în ultimii șase ani, Avera a fost șeful poliției din districtul școlar din Jacksonville, care se află la aproximativ 30 de kilometri sud de Tyler. Districtul școlar și orașul au aproximativ aceeași mărime ca și Uvalde, un fapt care nu i-a scăpat lui Avera și altor șefi de aici în această săptămână.

“Când te trezești dimineața, înțelegi că… s-ar putea să nu te întorci acasă”, a spus el.

În Texas, doar 309 din cele 1.200 de districte școlare au forțe de poliție separate de departamentele din orașele lor.

Avera a spus că lucra pentru poliția din Jacksonville când districtul școlar de acolo și-a angajat primul polițist la începutul anilor 1980. Și de atunci, el a văzut cum s-a schimbat poliția districtului școlar, dar, din păcate, bugetele sunt prea mici.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.