În Prahova elevii unei școli utilizează în continuare wc-ul din fundul curții, în ciuda faptului că au toaletă în interior. Motivul hilar cu privire la acest comportament este, potrivit părinților și primarului, îngrijitoarele trimit copiii tot afară pentru a nu face curat în toaletele noi, din interior.

Despre școli

Aproximativ 300 de copii studiază în comuna Șoimari, precum în școli, cât și la grădinițele din localitate. În comună există trei școli. Cea mai mare este Școala Gimnazială Minerva Alexandrescu, cu clasele 1-8, cu aproximativ 200 de elevi și 41 de copii la grădiniță. Școala din satul Lopatnița are 17 copii la grădiniță și 24 de elevi în clasele 1-4, iar școala din satul Măgura are 12 copii la grădiniță și 26 de elevi în clasele 1-4.

O problemă majoră există însă în satul Lopatnița, unde cei 41 de copii, cei mai mari de clasa a patra, folosesc în continuare toaleta din spatele curții, în niște condiții precare: o baracă cu wc turcesc, pe care a fost montat un așa-zis rezervor cu apă și robinet pentru spălarea mâinilor. Cutia de metal era, însă, nu doar goală, ci și ruginită, semn că cei mici nu prea se spală pe mâini după ce folosesc wc-ul.

Fonduri alocate

Primăria a făcut rost de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). 378.122 lei a costat toaleta și reabilitarea școlii, 10% din bani fiind din bugetul primăriei, restul de la Minister. În contradicția celor spuse, și acum, după doi ani și jumătate, copiii continuă să folosească toaleta din curte, indiferent de anotimp.

La cea mai mare unitate de învățământ din comună, Școala Gimnazială Mnerva Alexandru, învață aproximativ 200 de elevi și 41 de copii de grădiniță. Aceasta are băile din interior construite încă din anul 2006, dar copiii au continuat să fie trimiși de femeile de serviciu la wc-ul din curte. De abia anul trecut, odată cu pensionarea uneia dintre îngrijitoare, copiii au început să folosească, încet-încet, toaleta din școală.

Sursa aici.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.