La Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu s-au înscris 88 de copii în doar două clase cu 25 de locuri.

Lipsa spațiului, o problemă întâlnită în fiecare an

Lipsa spațiului la Colegiul Național „Octavian Goga” este o problemă des întâlnite. Aici învață aproximativ 2.000 de elevi și este cea mai mare unitate de învățământ din Sibiu. Dar, de ani de zile, colegiul duce lipsă de spațiu, deoarece numărul copiilor din clasa pregătitoare crește.

În acest an, la Goga s-au înscris 88 de viitori elevi, în numai două clase aprobate de Inspectoratul Județean. Legea prevede maximum 2 5 de elevi într-o clasă pregătitoare. Astfel, printre soluțiile sugerate, se numără și mutarea elevilor de clasa a VIII-a după-masa.

În urmă cu doi ani, Primăria Sibiu anunța un proiect de extindere pentru colegiu, dar, nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. Cele două clădiri cu 12 săli de clasă anunțate nu vor mai fi construite.

Astfel de situații sunt din ce în ce mai întâlnite de la an la an. Dar, aici, situația stă mult mai rău. Pentru următorul an școlar, 2022-2023, s-au aprobat două clase cu predare în limba română și una singură de limbă germană. De asemenea, conducerea instituției au cerut două clase cu predare în limba germană, dar Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu le-a aprobat. Explicația dată de către Inspectorat: lipsa spațiului.

Iar această lipsă de spațiu este în creștere, din păcate.

„Pentru două clase de pregătitoare cu predare în limba română aprobate pentru anul școlar viitor și-au depus dosarele 95 de elevi, din care 83 erau cu domiciliul/reședința în circumscripție și 12 nu. De asemenea, din cei 12 au fost acceptați cinci copii pe criteriile pe care le îndeplineau, având sora sau fratele în colegiu. O clasă de pregătitoare, conform normativelor din minister trebuie să aibă 22 de elevi, maxim 25. Ca să acomodezi cei 88 de elevi trebuie patru clase. Problema claselor pregătitoare la Goga este o problemă de fond, de funcționare. În ultimii ani s-au împrumutat, s-au închis laboratoare, s-au împărțit săli de clasă ca să se obțină spațiu. An de an se menține cererea aceasta ridicată la clasa pregătitoare și, la un moment dat te blochezi. Sunt chiar curios cum se va rezolva această situație, pentru că una dintre soluțiile propuse a fost ca cei de clasa VIII-a să fie mutați de după amiază, dar am avut un vot în Consiliul de Administrație și am spus foarte clar că nu ne dorim o astfel de soluție. De asemenea, am solicitat să se facă toate demersurile pentru a se rezolva problema spațiului la colegiu într-un fel sau altul, pentru că nu ar fi bine deloc ca elevii de clasa a VIII-a să vină de după amiază”, a declarat pentru Turnul Sfatului consilierul local Ionuț Ghișe, membru în consiliul de administrație al școlii.

Proiectul de extindere a fost oprit

Cum aminteam mai sus, în 2020, Primăria Sibiu anunța extinderea Colegiului Național „Octavian Goga”, formată din două corpuri de clădire noi are ar fi trebuit să aibă un regim de înălțime P+2E, cu o amprentă totală la sol de aproape 350 de mp și o suprafață desfășurată totală de peste 1.000 de mp. Dar, surpriză, s-a renunțat la acest proiect, deoarece nu a mai fost inclus în buget. Ba mai mult, conform consilierului local Ionuț Ghișe, se pare că s-a realizat și un studiu geotehnic, unde, dezavantajele au predominat.

Acesta susține că s-au căutat foarte multe soluții cu fost conducere, dar, într-un final, s-a renunțat la proiect. Până la găsirea unei soluții, elevii trebuie să se înghesuie cum pot în clase.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.