Unul dintre cele mai valoroase daruri pe care ni le putem oferi nouă înșine este să începem să lucrăm pentru un viitor mai bun decât să acceptăm “incertitudinea”, încă de la vârste mici.

Totuși, nu este absolut necesar să facem acest lucru dacă nu ne dorim asta, bineînțeles! 

Oricum, din moment ce te-am prins aici pe blog, presupun că ești una dintre persoanele care se îngrijesc de dezvoltare și de viitor.

Voi presupune din start că îți dorești un viitor fain, indiferent de cum ai defini tu succesul

Poate încă nici nu știi ce îți dorești.. Și nu este nimic greșit în asta!

Scopul meu este să te ghidez și să-ți ofer din experiențele personale, iar poate pe alocuri, să te regăsești sau să îți dorești să încerci măcar ceva din traseul meu și din modul meu de a gândi.

Pentru început, aș dori să-ți expun cum mi-au influențat mie câteva decizii luate la o vârstă fragedă, succesul, așa cum îl percep eu, în acest moment.

  • Am ales să îmi dedic 100% semestrul II din clasa a XII-a pentru învățat – Am luat bacul cu media 9,01, deși la liceu eram un elev de medie 8.
  • Am renunțat la primul an de facultate (drept), alegând să mă înscriu la o altă facultate cu care rezonam mai bine – acum lucrez în domeniul pe care l-am studiat
  • Am plecat în SUA o vară întreagă cu programul Work and Travel USA – am prins încredere în mine, am cunoscut oameni care aveau să-mi devină prieteni buni și influențe foarte bune
  • Am încercat diverse proiecte, am făcut internship-uri – m-au ajutat să mă angajez ulterior la joburi mult mai faine decât îmi imaginam
  • Am accesat programul Erasmus două semestre – am studiat un an în Finlanda, respectiv Franța – m-am întors cu alte perspective și cu mai multă încredere în mine.
  • În timpul liber, cât timp am fost plecat, am început proiectul thestudent.ro, care acum (după 3 ani) este unul dintre cele mai mari bloguri din țară – cel mai bun CV pe care l-am putut avea la angajare
  • Nu m-am oprit din căutarea jobului potrivit pentru mine – Am avut două joburi în Management – atât în corporație, cât și într-un start-up
  • Am ales să mă dezvolt continuu – acum dezvolt propriile proiecte și organizez și îndrum zilnic peste 15 colegi de la compania din care fac parte

Ce înseamnă în acest moment succesul pentru mine?

Dacă crezi că există o rețetă pentru atingerea succesului, îți sugerez să încetezi să o mai cauți, întrucât aceasta arată diferit de la persoană la persoană!

Totuși, mă gândeam pe măsură ce scriam acest articol la “cum arată succesul pentru mine, acum”..

  • să ajung la nivelul profesional pe care mi-l doresc, mai exact, un lider cu calități extraordinare, care se poate adapta în orice mediu, context, companie
  • să ajung să am o viață echilibrată (familie, muncă, prieteni, timp personal)
  • să îmi construiesc un plan financiar corect, care să-mi ofere stabilitate pe termen lung
  • să fiu mult mai selectiv cu modul în care aleg persoanele cu care vreau să lucrez și cu care vreau să îmi petrec cea mai mare parte din timp
  • să nu renunț niciodată la principiile mele, atât timp cât asta mă definește ca persoană și atât timp cât asta m-a ajutat să ajung în acest punct
  • să rămân la fel de curios în continuare – să explorez culturi, oameni, locuri, dar și lucrurile care se identifică cu zona profesională
  • să împărtășesc întotdeauna, în orice aș face, cunoștințele, experiențele și principiile mele
  • să nu uit niciodată că trebuie să am răbdare în orice fac

La momentul de față, unele aspirații sunt bifate, altele mai trebuie lucrate, iar altele încă nu sunt formate.

La ce ai putea să lucrezi de la vârste fragede pentru a atinge succesul dorit?

Vreau ca de la început să înțelegi că aceasta nu este lista pe care ar trebui să o bifezi tu! Mi-ar plăcea doar să citești acest articol până la capăt și să analizezi, să te gândești, să completezi sau să elimini de pe listă ceea ce nu ți se potrivește.

Nu dețin adevărul absolut, nu sunt persoana perfectă. Îmi doresc doar să te ajut cu câteva sfaturi.

1. Definește ce fel de persoană ești

O să încep cu un exemplu – știu că te ajută mai mult asta.

În ceea ce mă privește, mi-am dat seama foarte greu că sunt mai degrabă o persoană mai retrasă, cu nuanțe de introvert.

Dacă la liceu încercam să mă integrez cât mai bine în grupul de “bezmetici”, mi-am dat seama pe parcurs că eu nu eram deloc un bezmetic. 

Eram sportiv, un om introspectiv, care prefera mai degrabă să iasă la o plimbare cu o persoană, decât la un chef cu tot grupul.

M-a afectat asta?

Bineînțeles. M-a afectat deoarece lumea m-a perceput prin masca falsă pe care mi-am pus-o mereu. Nu eram nicidecum un mare fan al ieșirilor de grup, al încercărilor de tot felul sau a conflictelor.

Totuși, am încercat, crezând că voi fi exclus de colegi. Mai târziu, mi-am dat seama că, colegii cu care țin acum legătura, nu sunt nicidecum cei “bezmetici”, ci doar aceia care erau liniștiti, la fel cum îmi doream și eu să fiu.

De multe ori, această mască pe care mi-am pus-o m-a sabotat. Nu am fost foarte concentrat pe lucrurile care contau pentru mine, ca de exemplu, să învăț ca să ajung la Academia de Poliție, așa cum mi-aș fi dorit. Și n-am intrat.

Nu-mi pare rău acum, dar dacă m-aș fi concentrat pe asta, cu siguranță acum eram bine și acolo și cine știe, poate mai fericit..

Concluziile pe care vreau să le expun sunt următoarele:

  • încearcă să fii integrat prin ceea ce ești, nu prin ceea ce își doresc alții să vadă de la tine
  • conștientizează care sunt defectele tale și încearcă să lucrezi la ele
  • nu uita niciodată că liceul sau facultatea sunt etape trecătoare, iar pe viitor, s-ar putea să nu mai ții legătura cu nimeni de acolo

Îți va prinde bine acest exercițiu de autocunoaștere la început, ca să poți trasa direcțiile viitoare – mai ales să te gândești la cine vrei să fii pe viitor.

2. Definește ce fel de persoană vrei să devii

Acum că ți-ai luat timpul de care aveai nevoie pentru acest exercițiu de autocunoaștere (știu că ai început deja să te gândești la asta), ți-aș recomanda să încerci să te gândești la ce fel de persoană vrei să devii!

Din punctul meu de vedere, să te definești ca persoană contează cel mai mult la vârsta fragedă pe care o ai!

Mai apoi, recomandarea mea este să îți alegi cu grijă modelele pe care le urmărești. Din toată aglomerația de influenceri din social media, ți-aș recomanda mai degrabă să îți alegii modele reale. 

3. Orientează-te să-ți alegi o traiectorie, măcar pe termen scurt și mediu

Stiu că acesta este probabil unul dintre cele mai dificile lucruri pe care trebuie să le faci. Și pentru mine a fost la fel de greu..

Totuși, cu cât te hotărăști mai devreme, cu atât mai bine vei fi pe viitor, și nu mă refer aici la o meserie exactă, cât mai degrabă la zona înspre care vrei să te îndrepți:

medicină pentru că..

digital pentru că..

inginerie pentru că..

IT pentru că..

psihologie pentru că…

Încearcă pentru început să studiezi domeniile respective, ca să înțelegi cam ce ai putea si devii mai apoi, ca specialist.

4. Lucrează la principii și valori

Principiile și valorile reprezintă un concept pe care probabil îl vei înțelege pe îndelete mai încolo. Eu voi încerca să fiu cât de scurt și concret pot, iar dacă vei avea interes spre a înțelege mai mult, vei face un mic research pe cont propriu.

Fiecare cultură funcționează pe baza unor principii și valori. Uniunea Europeană funcționează pe baza unor principii și valori. Companiile funcționează bazandu-se pe principii și valori.

Concret, fiecare persoană care are principii si valori reuseste să facă alegeri mai corecte, să se înconjoare cu oameni cu care rezonează și să își cântărească mai bine deciziile pe baza principiilor și valorilor sale.

Câteva exemple de principii și valori:

  • integritate
  • dreptate
  • să nu trădezi niciodată încrederea cuiva
  • să nu fii dispus să faci compromisuri pentru lucruri imorale
  • altele

Stabilește-ți câteva credințe/ principii și caută-ți valorile pe care vrei să le afișezi în societate. Acesta este un proces care se face și se dezvoltă în timp, dar ar fi bine să îți trasezi de pe acum câteva linii mari.

5. Alege cu grijă oamenii cu care vrei să te înconjori

Aș putea scrie ore întregi despre acest subiect și despre cât de sensibilă este această zonă. Probabil cei cu experiențe diverse, care au inclus interacțiuni cu oameni, la fel.

Din punctul meu de vedere, este crucial să înțelegi că practic ești sau devii mai devreme ori mai târziu un cumul de valori și comportamente ale oamenilor cu care te înconjori. 

  • Dacă alegi să te înconjori doar cu mama și cu tata, vei fi exact ca aceștia.
  • Dacă alegi să te înconjori cu oameni fără principii, probabil vei deveni un om care nu are deloc personalitate și identitate.
  • Dacă alegi să te înconjori cu oameni inteligenți, fără doar și poate vei deveni și tu mai inteligent 🙂

Alege înțelept cu cine vrei să te înconjori!

6. Stabilește-ți obiective

Începe cu obiective mici și pe termen scurt, ca mai apoi, după ce stăpânești bine această metodă, să o faci pe termen mai lung.

Important este ca obiectivele pe care le setezi să fie realiste și realizabile.

Chiar dacă nu o să reușești să le atingi, întrucât nu ai încă obiceiurile formate, îți va prinde bine acest exercițu.

Am abordat acest subiect, mai detaliat aici.

7. Experimentează

Indiferent de vârsta pe care o ai, cel mai fain lucru pe care îl poți face este să strângi cât mai multe experiențe.

Ce ai putea face tu pentru a aduna experiențe?

  • înscrie-te la concursuri, de orice fel
  • îndreaptă-te spre voluntariat
  • angajează-te pe perioada vacanței de vară
  • urmează cursuri gratuite
  • mergi în tabere, dacă ai posibilitatea
  • încearcă să accesezi programe cu schimb de experiențe

Orice punct pe care reușesti să îl realizezi din lista de mai sus, îți va aduce extrem de multe beneficii în viață, astfel că mi-aș dori să mă opresc aici cu detaliile, astfel încât să îți stârnesc curiozitatea și să-mi povestești cum a fost după ce ai încercat.

8. Ai răbdare

Nimic nu se întâmplă ‘’cât ai pocni din degete”!

Învață să ai răbdare, în primul rând cu tine! 

9. Perseverează

Stabilește-ți un set de valori și principii și încearcă să deprinzi obiceiuri sănătoase de la vârste fragede. 

Revizuiește constant fiecare punct pe care l-am reiterat mai jos și încearcă să obții rezultate în fiecare zonă.

  • Definește ce fel de persoană ești
  • Definește ce fel de persoană vrei să devii
  • Orientează-te să-ți alegi o traiectorie, măcar pe termen scurt și mediu
  • Lucrează la principii și valori
  • Alege cu grijă oamenii cu care vrei să te înconjori
  • Stabilește-ți obiective
  • Experimentează
  • Ai răbdare
  • Perseverează

Ai toate uneltele la îndemână, astfel că nu-ți rămâne decât să te educi și să evoluezi!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.