Multiple proiecte legate de dezvoltarea colaborării economice și științifice la Marea Neagră au primit undă verde la Bruxelles vineri, relatează Secretariatului Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră (SNR RUMN) într-un comunicat primit de Edupedu. Proiectul principal, Accelerarea Afacerilor în domeniul Creșterii Albastre în zona Mării Negre, a fost lansat la Bruxelles, la sediul Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu.

Cadrul de colaborare

Proiectul în cauză va dezvolta “un cadru de colaborare pentru a promova și sprjini aplicarea ideilor inovative și a rezultatelor cercetării științifice precum și inițiativele antreprenoriale în domeniul Economiei Albastre, în țările membre UE și non-UE din zona Mării Negre”, spune comunicatul.

Rețeaua Universităților de la Marea Neagră coordonează proiectul și aduce împreună 9 parteneri ce fac parte din Consorțiul de implementare și 17 parteneri asociați din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Georgia, Grecia și Franța, incluzând agenții ce dezvoltă regiunea, camere de comerț, clustere inovative, universități și organizații suport. Acțiunea este susținută și dezvoltată Dezvoltării Durabile în zona Mării Negre în cadrul Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră (Common Maritime Agenda for the Black Sea), conform sursei citate.

Întregul comunicat

Conform Edupedu, comunicatul spune că:

“La data de 1 Iulie 2022 a avut loc ședința oficială de lansare a proiectului Boosting Black Sea Blue Biz – 4BIZ – Accelerarea Afacerilor în domeniul Creșterii Albastre în zona Mării Negre. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, la sediul Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA).

Proiectul este coordonat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și reunește 9 parteneri direct implicați în Consorțiul de implementare și 17 parteneri asociați din România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Georgia, Grecia și Franța, cuprinzând agenții de dezvoltare regională, camere de comerț, clustere inovative, universități și organizații suport.

Scopul proiectului este de a dezvolta un cadru de colaborare pentru a promova și sprjini aplicarea ideilor inovative și a rezultatelor cercetării științifice precum și inițiativele antreprenoriale în domeniul Economiei Albastre, în țările membre UE și non-UE din zona Mării Negre, cu accent pe domeniile pescuit și acvacultură, turism costier și maritim și transport maritim.

Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană, prin Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), în cadrul programului Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA), iar durata proiectului este de 24 luni.

Acțiunea se înscrie în cadrul inițiativelor de sprijinire și promovare a Dezvoltării Durabile în zona Mării Negre în cadrul Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră (Common Maritime Agenda for the Black Sea).

Delegația consorțiului proiectului 4BIZ care a participat la evenimentul de lansare oficială de la Bruxelles, a fost condusă de prof. univ. dr. ing. Eden Mamut, Directorul proiectului, dl Mehmet Bozdogan, Directorul Tehnic al proiectului reprezentând Agenția DOKA din Trabzon, Turcia și dna Natia Miminoshvili de la Academia Navală din Batumi, Georgia.

La evenimentul de la Bruxelles alături de proiectul 4BIZ au fost lansate alte 6 proiecte finanțate de către CINEA, după cum urmează:

  • Pentru zona Oceanului Atlantic: proiectul FLOating RAdar – FLORA și proiectul Innovative multi-use prototype combining offshore renewable energy and aquaculture in the Atlantic Basin – AquaWind;
  • Pentru zona Mării Negre: proiectul Digital Blue economy and innovation Acceleration Network – DBAN;
  • Pentru zona Mării Mediterane de Vest: proiectul ECO-CRUISING FU_TOUR, proiectul EU West Mediterannean NaTOUR – EU WeMED_NaTOUR și proiectul Recovering, Experiencing and Boosting eco-tourism in the WestMed area – REBOOT MED“.
Distribuie:

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.