De-a lungul timpului, am observat că mulți dintre colegii mei de la facultate lucrau. Unii dintre ei lucrau part-time, având timp să vină la facultate, alții full-time, așa că foarte rare erau momentele în care ajungeau pe la facultate. Un job în timpul facultății aduce cu sine mai multe responsabilități și efort, dar vine la pachet cu multe beneficii.
Beneficiile pe care ți le aduce un job în timpul facultății
Consider că un job în momentul în care ești student te va modela extraordinar de mult și te va ajuta să te dezvolți mult mai accelerat. Dacă îți trece prin minte să îți iei un job în timpul facultății, iată ce beneficii vei avea.
1. Responsabilitate
Cel mai mare avantaj, din punctul meu de vedere este faptul că jobul te face responsabil. În momentul în care ți-ai luat un job, îți iei angajamentul că o să mergi și o să lucrezi acolo exact după cum spune programul.
Ca student, de multe ori te trezești și nu mai mergi la facultate în ziua aia pentru că nu ai chef, însă la un job nu faci asta. Prin a avea un job, vei învăța să fii responsabil, să fii serios și să îți respecți atribuțiile și programul.
2. Viziune
Jobul te va ajuta să faci o conexiune între viața ta ca student și viitorul tău în calitate de angajat sau chiar antreprenor. Locul de muncă te va face să observi unele lucruri din alte perspective, să observi alte comportamente, să iei altfel deciziile altfel și așa mai departe. Astfel, viziunea ta asupra viitorului se va schimba, pentru că vei știi exact ce se va întâmpla după ce vei absolvi.
3. Oamenii
Unul dintre cele mai importante beneficii pe care ți le aduce jobul sunt oamenii pe care îi vei întâlni (conexiunile). Orașele astea nu sunt atât de mari, astfel că oamenii pe care îi vei cunoaște la un job sau clienții acelei firme, îți vor putea apărea în viață în viitor.
Oamenii aceștia pot reprezenta un ajutor pentru tine spre exemplu în a-ți propune un job, în a-ți face o recomandare sau chiar în a-ți fi parteneri. Niciodată nu știi unde te duce viața, așa că încearcă să închei întotdeauna relațiile profesionale, de colegialitate cu un loc de bună ziua.
Mie mi s-a întâmplat de mai multe ori până acum să îmi întâlnesc un fost coleg la un loc nou de muncă. Să mă angajez chiar la un fost client de la firma în care lucrasem sau să cumpăr niște servicii / produse cu discount pentru că respectivul om mă cunoștea din alte surse.
De asemenea, am primit recomandări de la colegi pentru a obține un job la firma la care aceștia lucrau.
4. Dezvoltarea profesională
Indiferent de jobul pe care îl ai, că lucrezi la call-center, într-o firma de IT sau că ești casier, experiența de la job te va face să te dezvolți profesional. Atât din punct de vedere al competențelor, dar și din punct de vedere al comunicării.
Vei învăța cum să vorbești cu oamenii, cum să fii o prezența plăcută, cum să negociezi. Oamenii cu care interacționezi s-ar putea să îți fie exemple prin modul lor de a vorbi, de a încheia o afacere.
Eu am avut avantajul de a lucra în aceleași încăperi cu șefii mei de până acum. Îți pot spune că am avut de învățat de fiecare dată când un partener sau client discuta cu șeful sau încheia o colaborare.
Am prins multe momente, atât fericite cât și mai puțin fericite. Toate acestea m-au făcut să evoluez prin preluarea anumitor comportamente pe care eu le-am admirat la acei oameni.
5. Independența
Faptul că muncești și îți satisfaci principalele nevoi din banii tăi, este un lucru mare. Acum nu mă refer la faptul că îți cumperi casă sau mașină din banii pe care îi iei dintr-un job part-time. Însă poți avea bani pe tot parcursul lunii cu care să ieși în oraș, să îți plătești transportul sau să îți cumperi de mâncare.
Te vei învață cu acest mod de a face lucrurile, iar acesta îți va intra în reflex și vei încerca întotdeauna să nu mai ceri bani de la părinți, ci să îi faci tu.
Dezavantajele pe care le poate avea un job în timpul facultății
Sunt sigur că ești conștinent de faptul că un job în timpul facultății implică și câteva dezavantaje. Ei bine, iată ce ar trebui să știi înainte să-ți iei un job în momentul în care faci și facultatea în paralel.
1. Încărcarea timpului
Dacă ești o persoană cu multe activități sociale, cu mulți prieteni și cu obiceiuri zilnice, află că un astfel de job în timpul facultății îți va restrânge multe priorități.
Gândește-te că jumătate din zi ești la muncă și la facultate, iar a două parte din zi poate o petreci făcându-ți proiectele sau învățând. Însă, întotdeauna se face timp și pentru activități, dacă ești un om serios, organizat și obișnuiești să îți planifici timpul și activitățile.
2. Stresul
Sunt momente în care vei fi foarte încărcat cu lucruri de făcut, atât la muncă cât și la facultate. Toate în același timp, iar tu trebuie să fii pregătit pentru așa ceva. Personal, am avut câteva nopți nedormite din cauza faptului că a trebuit să termin de făcut un proiect sau să învăț pentru a doua zi.
3. Randament scăzut
Mai multe activități în același timp pot conduce la un randament scăzut asupra a ceea ce contează. Se poate ca muncă să necesite mai mult efort și să nu mai ai capacitatea de a învăța sau a-ți face proiectele în mare parte din timp.
De aceea, atenție pentru ce fel de job aplici și ce volum de muncă implică acesta. Nu uita, facultatea este pe primul plan, iar apoi munca.
4. Puterea banilor
Cea mai mare ispită sunt banii. Aceștia te pot ridica, dar te pot și îngropa. Ai mare grijă cum îi percepi în timp ce ești tânăr. Banii pot fi un beneficiu pe termen scurt, dar pe termen lung nevoile tale să fie altele.
Dacă vei alege să renunți la facultate pentru că banii îți oferă în momentul acela un confort mai mare, atunci mai gândește-te odată. Am căzut și eu în capcana aceasta, chiar în primul an de facultate.
M-am redresat și am ales să încep o altă facultate, care mi-a oferit mai mult timp și mi-a cerut mai puțină implicare. Astfel, am putut lucra pe tot parcursul studiilor și am învățat lucrurile pe care mi le-am dorit.
5. Naivitatea și influența
Trebuie să ai o atenție sporită la modul în care ești ghidat și exploatat de către șeful de la job. Ești student, ești deschis la multe propuneri și vei accepta aproape orice ți se va spune.
Șeful tău va avea întotdeauna putere de decizie, iar unii dintre ei se folosesc de ea ca să manipuleze pe cei mai neinițiați și influențabili. Personal, am trecut prin momente în care am fost foarte exploatat, în care am lucrat câte 24 de ore încontinuu, doar pentru o suma de bani.
Aceste momente s-au mai repetat, până în momentul în care am început să îmi neglijez sănătatea. De asta îți spun, atenție că banii sunt un beneficiu pe termen scurt, iar pe termen lung lucruri ca sănătatea sau libertatea ar trebui să conteze.
Echilibrează balanța atunci când ai un job în timpul facultății
Important este să ai puterea să filtrezi binele de rău și să fii precaut. Nu pot spune că este bine sau rău să ai un job pe timpul facultății. Asta ține de obiectivele și planurile de viitor ale fiecăruia.
Un job te poate ajuta mult, mai ales atunci când este conectat cu domeniul în care studiezi. Alteori, un job este absolut necesar, datorită nevoii de bani. Indiferent cum ar fi, un job pe timpul facultății vine cu avantaje și dezavantaje. Dacă vei reuși să le balansezi într-o manieră bună, îți vor aduce valoare în viață.