ANOSR acuză Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse că încă nu ar fi adus spre dezbatere publică Programul Național „Tabere Studențești” 2022. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România adaugă într-un comunicat de presă că au existat întârzieri similare și anul trecut, dar au fost trecute cu vederea datorită contextului pandemiei.

Comunicatul studenților atrage atenția asupra faptului că mai puține persoane vor fi interesate de program datorită întârzierii. Taberele nu au fost organizate în anul 2020, iar în anul 2021 bugetul a fost alocat în urma presiunilor.

Ce sunt taberele studențești?

“Taberele studențești constituie o recompensă pentru performanța academică, dar și o
oportunitate dedicată studenților proveniți din medii dezavantajate, pentru unii dintre
aceștia reprezentând singura șansă de a merge în vacanță pe perioada verii (după cum
reiese din Raportul ANOSR cu privire la Programul Național „Tabere Studențești” 2021).

Problemele organizării

“Din păcate, această șansă se lovește constant de inadvertențele guvernamentale, neregulile
consecvente care apar în organizare diminuând satisfacția pe care programul
o aduce studenților,” potrivit ANOSR.

,,Această întârziere a generat multiple deficiențe pentru
ediția 2021: termen redus de înscriere pentru beneficiari și reducerea seriilor de
tabără, locuri libere distribuite haotic, eliminarea procesului de acreditare a operatorilor
economici, incoerență privind eligibilitatea studenților din ani terminali, scăderea
calității serviciilor de tabără,” se precizează în comunicat.

Anul trecut s-a întâmplat același același lucru. Pe data de 18 mai metodologia încă nu era publicată. ANOSR a mai declarat că are deja amendamentele și propunerile pregătite și așteaptă Metodologia, care după va fi pusă în dezbatere publică de către MFTES. Propunerile adresează atât calendarul organizării, în racord cu nevoile studenților, cât și clarificare numărului de locuri, eintroducerea acreditării, într-o variantă simplificată, creșterea subvenției pentru hrană, digitalizarea completă a procesului.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România speră ca lucrurile să se clarifice cât mai curând spre binele tuturor studenților, care merită o vacanță de vară după un an întreg de muncă și examene.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.