Profesor la Universitatea Transilvania din Braşov, Dorin Bocu este în prezent pensionar. Însă, acesta se laudă cu faptul că a folosit 30 de ani diferite metode de predare a informaticii, prin care studenții săi au realizat proiecte prin care au validat informațiile învățate la cursuri.

Despre profesorul minune, Dorin Bocu

În vârstă de 67 de ani, acesta a predat informatică la Universitatea Transilvania din Braşov până anul acesta când a ieșit la pensie. Acesta, de mic copil a iubit matematica, dar, în aceeași măsură și limba română.

”Ca elev, o parte din fiinţa mea a descoperit, lent dar constant, importanţa cuvântului scris. În fine, a treia parte, care de fapt le-a mânat pe celelalte două din urmă, a fost descifrarea rolului pe care îl au ideile în evoluţia omului şi chiar a omenirii”, spune dascălul, potrivit adevărul.ro.

Dorin a descoperit informatica pe care o vede ca pe un univers. La finalul facultății acesta a reușit să să obțină licența în matematică, specializarea informatică, iar apoi a urmat și doctoratul. Apoi, în 1990, a devenit asistent la Facultatea de Matematică din Brașov.

Metode deosebite de predare a informaticii

Ca să învețe de plăcere, profesorul folosea diferite metode inedite de predare, spre exemplu, aceștia trebuiau să vină cu proiecte bazate pe ideile discutate la cursuri.

”Am ţinut cu dinţii, uneori în dezacord cu feed-back-ul primit de la unii studenţi, ca obiectul prelegerilor să fie lumea ideilor şi felul în care un om se poate apropia de această lume. La activităţile aplicative am insistat pe elaborarea de proiecte în cadrul cărora se ilustrează şi validează ideile discutate la orele de curs”, explică profesorul.

Cu o experiență de 30 de ani în spate, acesta spune că centrarea învăţământului superior pe student va rămâne doar o lozincă dacă nu se vor face paşi concreţi pentru ca acest lucru să devină efectiv realitate.

Acesta este de părere că tehnologia trebuie controlată de noi, și nu tehnologia trebuie să ne controleze.

Șapte volume de poezii

Dorin a scris șapte volume de poezii. Spune că scrie de multă vreme, iar la început a fost doar o simplă joacă. Când era elev, tezele sale la limba și literatura română era citite, de cele mai multe ori, de profesor în fața colegilor.

Prima sa poezie a fost publicată într-un ziar din Bacău, iar prima sa cartea a publicat-o în anul 2000: “Scrisul este un drog plăcut, de care am ajuns dependent. Obsesia mea ascunsă când vine vorba de scris este să spun cât mai multe adevăruri, folosind cât mai puţine cuvinte”, mărturiseşte dascălul.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.