Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) nu este de accord cu proiectul lansat de Guvernul României. Acesta este denumit Sprijin pentru România și anunță lansarea programului național Student Invest care a fost prezentat succint și presupune: „garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat, pentru taxe de studii.”.

Programul poate fi considerat o reîntoacere a unor alte vechi tentative eșuate, ea fiind pusă pe agenda publică fără vreo consultare anterioară cu studenții. Pe lângă toate acestea, nici nu rezolvă problemele studenților deja existente.

Riscurile programului

Student Invest poate fi considerat din start o idee proastă doar uitândute la alte țări care au introdus împrumuturile. Una dintre aceste exemple este USA unde: universitățile pot crește artificial/fără acoperire reală taxele de studii, pentru că știu că debitul este acoperit de studenți prin împrumuturi, acordate lejer de bănci având în vedere garanția statului, care la rândul său se bazează pe solvabilitatea de viitor a studenților.  Astfel niciun student nu ar ieși pe plus.

De asemenea aceste datorii vor încuraja studenții să se angajeze ceea ce le va afecta pregătirea academică sau îi poate motiva să renunțe la facultate.

Studiile ANOSR

Conform acestor studii alte posibile consecințe create de acest program vor fi scăderea capacității de a-și găsi o locuință și amânarea deciziilor de a-și constitui o familie și de a avea copii, o prioritate a Guvernului, cu atât mai mult având în vedere lipsa de educație financiară, lucru observat de Guvern și discutat recent din ce în ce mai mult.

Dacă Guvernul României ar dori cu adevărat să rezolve probleme studenților măsurile care ar trebui luate sunt următoarele: un cuantum al burselor sociale care să respecte prevederile Legii educației naționale, adică să acopere cheltuielile de cazare și masă, respectiv creșterea cu 100% a subvenției de cazare.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.