Toți elevii și părinții acestora trebuie să știe un lucru foarte important. Ei pot contesta rezultatele evaluărilor la lucrările scrise.

Dacă primește o notă cu care nu este de acord, elevul, împreună cu părintele, trebuie să îi solicite verbal profesorului în maxim cinci zile de la aflarea notei. În cazul în care argumentele pe care le spune profesorul nu sunt pe placul părintelui sau al elevului, atunci mai există o șansă. Mai clar, elevul, împreună cu părintele, poate solicita în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise.

Tu îți cunoști drepturile?

Deși această lege este publicată în Monitorul Oficial încă din anul 2016, puțini sunt aceia care își cunosc drepturile. Este important de știut că nu se pot cere reevaluări pentru probele orale sau practice.

Astfel, conform Statutul Elevului, copilul beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional. În primul rând, profesorul trebuie să îl evalueze obiectiv și corect. Acum, în cazul în care elevul sau părintele acestuia consideră că nu a avut loc o astfel de evaluare, nota poate fi contestată.

Așadar, conform Legii publicate în Monitorul Oficial, dacă nota nu este pe placul elevului, acesta, împreună cu părintele, tutorele sau susținătorul legal, îi poate solicita dorința de reevaluare profesorului. Totul trebuie să aibă loc la 5 zile după ce a aflat nota.

Cum se procedează

Dacă argumentele aduse de profesor nu sunt mulțumitoare, atunci elevul, împreună cu părintele, se pot adresa conducerii unității de învățământ. Aici ei trebuie să solicite în scris reevaluarea lucrării scrise. Pentru soluționarea respectivei cereri, directorul va alege alți doi profesori de specialitate din respectiva unitate școlar, care nu predau la clasa respectivă.

Ulterior, media notelor acordate separat de cele două cadre didactice va fi nota rezultată în urma reevaluării. Toate acestea au loc în cazul învățământului preuniversitar. În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit prin consens de către cele două cadre didactice.

Este important de știut faptul că, în cazul în care nota acordată de profesorul de la clasă și nota obținută în urma reevaluării este mai mică de un punct, atunci contestația va fi respinsă. Însă, dacă elevul obține cel puțin un punct în plus după contestație, atunci contestația va fi acceptată.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.