Te-ai hotârât până la urmă să pleci cu programul Erasmus?

Nu te-ai hotărât pentru că mai ai încă nelămuriri și mici temeri?

Vreau să te ajut să înțelegi că toate temerile pe care ai putea să le ai și care îți amână decizia sunt banale.

Mi-am propus să îți explic câteva lucruri legate de bursa de studiu, mai exact, câți bani vei primi pentru a pleca și cum ai putea să te descurci cu aceștia.

Am trecut prin asta și eu.. chiar de două ori.

Cât este bursa Erasmus pentru studenți?

Vorbim aici despre studenții care accesează sau doresc să acceseze programul Erasmus+ pentru o bursă de studiu în străinătate.

Exact cum povesteam pe îndelete prin 2022 despre programul Erasmus Plus, bursele diferă de la țară la țară, de la organizație la organizație. În unele țări, cuantumul bursei Erasmus+ pentru mobilitate de studiu este mai mică, iar în altele, mai mare.

Spre bucuria noastră, România face parte din țările în care bursa este mai mare, deoarece provenim dintr-o țară mai slab dezvoltată.

Dacă alegi să mergi într-una dintre țările mai dezvoltate, cum ar fi Spania, Germania, Finlanda, Austria, te vei bucura de o bursă în valoare de 🎉 520 Euro.

Dacă alegi să mergi într-una dintre țările mai puțin dezvoltate, precum Turcia, Bulgaria, Polonia, bursa Erasmus+ este în valoare de 🎉 450 Euro.

Îți va ajunge bursa într-o țară străină?

Aproape toți cititorii care îmi cer sfaturi despre programul Erasmus îmi pun această întrebare.

În 2020, am fost în două mobilități de studiu prin programul Erasmus. În semestrul de primăvară (semestrul 1) de la Master am fost plecat prin programul Erasmus în Finlanda – zona Helsinki, iar în semestrul de toamnă (semestrul 2) am plecat cu Erasmus în Franța, mai exact în Rennes.

Cred că am reușit să-mi aleg două dintre cele mai scumpe țări din Europa în ceea ce privește prețurile.

Nu mă pot lăuda că am dus o viață cu de toate, dar nici nu mă pot plânge că nu mi-am permis măcar strictul necesar.

Pentru ce vei avea nevoie de bani?

Mai întâi, mi-am propus ca înainte de a-ți spune “da, îți va ajunge bursa” sau “nu, nu îți va ajunge bursa”, vreau să te fac să înțelegi cam ce cheltuieli vei avea în mobilitate.

Pentru început, vei avea nevoie de niște bani până să primești bursa. Părerea mea este că va trebui să dispui de aproximativ 500-600 EUR înainte de a primi bursa.

💰Cheltuieli cu biletul de avion

În momentul în care vei fi sigur că ai fost acceptat în program și ai primit confirmarea universității la care pleci, pasul următor este să cumperi biletul de avion. De regulă, în orice țară vei alege să zbori în Europa, așteaptă-te la un cost între 💰100-200 EUR (dus).

Nici nu-ți imagina că acest cost îl vei acoperi din bursă, deoarece bursa o vei primi cu puțin timp înainte să pleci sau chiar în primele zile ale mobilității.

Să iei în calcul și biletul de întoarcere, dacă nu îl cumperi dus-întors din prima. Eu am ales de fiecare dată să cumpăr biletul de întors ulterior, deoarece am avut timp 5 luni să urmăresc prețurile și să prind ceva mai ieftin.

💰Cheltuieli cu chiria

În momentul în care vei fi sigur că ai fost acceptat în program și ai primit confirmarea universității la care pleci, al doilea pas ar fi să îți rezervi locul la cămin (dacă îți asigură universitatea) sau să-ți cauți chirie. Eu ți-aș recomanda cămin, deoarece în Europa vei găsi cămine (private) foaarte mișto.

Costul căminului va fi între 💰300 – 600 EUR/ lună.

Ceea ce vreau să punctez aici este faptul că vei găsi cămine mai ieftine, dacă le cauți din timp, dar și cămine mai scumpe. Dacă vrei să te încadrezi cât de cât în bursă, îți recomand să alegi un cămin de până în 300 EUR/ lună.

Eu am plătit în Finlanda 300 EUR/ lună (shared flat cu încă o persoană), iar în Franța 180 EUR/ lună (cameră proprie la cămin, parte dintr-un modul – cu bucătărie și baie shared cu încă 3 persoane).

Pe lângă asta, ține cont de faptul că vei plăti în prima lună și depozitul (garanția) cam oriunde vei alege să mergi – de regulă, valoarea unei chirii.

Cum vei cheltui bursa?

Acum, după ce ai înțeles cam ce costuri ar trebui să suporți tu înainte de bursă, aș intra în subiectul sumei de bani propriu-zise, pe care o vei primi de la Erasmus, spuneam între 450-520 EUR, în funcție de țara de destinație.

Să zicem că ajungi la destinație cu o bursă de 520 EUR.

Voi încerca să-ți fac o listă cu cheltuieli aproximative, dar mai mult extrase din experiențele mele.

💰Cheltuieli cu chiria lunară

Să zicem că depozitul l-ai acoperit din banii tăi proprii, acei bani de care vorbeam mai sus.

În prima lună, vei avea costul cu chiria, pe care probabil o vei plăti fie chiar la început de lună, fie spre final.

Așadar, la recomandarea mea, să spunem că deja din 520 EUR, ai un cost de 💵 300 EUR.

Mai rămâi cu 220 EUR.

Partea bună este că cel mai mare cost acesta va fi, costul chiriei.

💰Cheltuieli cu transportul

Îți voi recomanda din start să alegi un cămin care este localizat aproape de universitate, astfel încât să nu ai costuri mari de transport. Totuși, dacă o să mergi într-un oraș mare, gen capitală, ar fi mișto să ai și abonament la transportul public, ca să te poți plimba oricând.

Aș zice aici în jur de 💵 20 EUR/ lunăvei beneficia de discount-uri semnificative ca student Erasmus.

💰Cheltuieli cu mâncarea

Unul dintre cele mai teribile lucruri pentru studenți va fi mâncarea. Zic asta din experiență, întrucât nu ai foarte multe variante aici.

Fie alegi să gătești ca să ieși mai ieftin cu costurile sau ai noroc de o cantină ieftină prin universitate, fie mănânci numai sandwich-uri și chestii gata preparate de pe la Lidl, care sunt ieftine. Dacă nu poți bifa niciunul dintre aceste puncte, costul cu mâncarea va crește semnificativ.

În general, în Vestul/ Nordul Europei, serviciile/ restaurantele/ chiar și fast-food-urile sunt scumpe, cam ca la noi.

Așadar, îți recomand să-ți gătești. Dacă reușești să-ți gătești, estimez costul cumpărăturilor la aproximativ 💵 200 EUR/ lună. Am scris despre câteva rețete ușoare cu bani puțini pe care le-am tot făcut eu cât timp am fost plecat.

Ei bine, uite așa s-a cheltuit bursa ta lunară 😀

Ce alte cheltuieli vor trebui suportate din banii tăi?

Este simplu. Strictul necesar consider că îl poți acoperi din bursa lunară.

Restul, va trebui suportat din buzunarul tău, din propriile fonduri. De aceea, îți recomand, ori să strângi ceva bănuți înainte de a pleca – dacă lucrezi, ori să ceri de la părinți bani pentru următoarele cheltuieli:

💰Ieșiri sau petreceri cu colegii

Cu siguranță vei vrea să ieși cu colegii tăi la petreceri sau să vizitezi locuri alături de ei. Pentru asta, asigură-te că vei dispune de bani de acasă pentru a reuși să faci acest lucru. Să-ți faci o idee, cu trei beri și un fast-food vei ajunge să cheltui minim 💵 30 EUR la o ieșire. Dacă organizați petreceri, tot pe acolo va trebui să ai contribuția.

💰Excursii organizate

Fiind un program internațional care se adresează tinerilor și care are la bază exchange-ul cultural, vei putea merge în excursiile organizate de voluntari, de regulă în orașele mai mari sau turistice din țara respectivă. Spre exemplu, în Finlanda s-au făcut excursii în Saint Petersburg și în Lapland. Costurile au sărit de 💵 300 EUR, pentru 3 zile (transport, cazare, masă incluse).

💰Costuri neprevăzute

Oricând există costuri neprevăzute. De la o pătură/ pilotă să te învelești până la o oală în care să-ți faci mâncare. Din păcate, dacă nu vei întreba la cazare dacă există astfel de dotări, nu vei știi. În Franța, când am ajuns mi-am dat seama că patul nu avea nimic pe el – așa că a trebuit să-mi cumpăr pernă, cearceaf, pilotă, așadar am avut cheltuieli la care nu m-am așteptat.

Ce vreau să-ți spun de fapt cu privire la bursă este faptul că te poți încadra în cuantumul ei pentru strictul necesar: cazare, mâncare, transport public.

Restul cheltuielilor, din păcate, vei fi nevoit să le suporți din buzunarul tău. Totuși, gândește-te altfel:

Dacă rămâi acasă, este probabil să ai fix aceleași cheltuieli.

Așadar 🎉 nu ai de pierdut nimic! De fapt, ai câștigat una dintre cele mai marfă experiențe din viața ta!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.