Românii nu sunt educați financiar, deloc, și acest lucru trebuie recunoscut. Mulți oameni nu știu cum să își cheltuiască banii, iar acest lucru are efecte negative atât asupra economiei familiilor, cât și asupra economiei țării.

Educația financiară trebuie învățată din timp. De exemplu, un profesor din Iași a realizat o „monedă” cu care îi învață pe copii să aprecieze valoarea banului. Moneda respectivă se numește „Caleon”. Cu aceasta, copiii își pot închiria o carte, o minge sau, dacă pun mână de la mână, își pot prelungi pauza cu cinci minute.

Cum învață elevii din Iași să aprecieze valoarea banilor

Deși se află în clasa a II-a și sunt mici, copiii învață de la profesor cum să își gestioneze banii. Acest lucru se întâmplă într-o clasă de la Liceul Teoretic Miron Costin din Iași.

„M-au inspirat copii. Mi-au spus că vor să împrumute mingea. Şi atunci le-am spus că mingea costă 10 caleoni. Şi atunci, copii de clasa a II-a înţelegeau puterea şi valoarea banului muncit”, a declarat Ionuţ Cătălin Staicu.

Elevii au rămas pur și simplu fascinați de ideea învățătorului. Ionuț Cătălin Staicu le-a dat un exemplu celor mici. Acesta le-a explicat că așa cum el primește bani fiindcă vine la muncă, așa vor primi și elevii bănuți fiindcă vin la școală. Mai mult, dacă unul dintre elevi lipsește fără să anunțe, acesta pierde caleonii din ziua respectivă.

Educația financiară, făcută pe placul celor mici

În funcție de ceea ce vor să închirieze elevii, sunt organizate și licitații la nivel de clasă. Acest lucru îi bucură pe copii, care devin din ce în ce mai curioși. Așadar, domnul învățător le-a prezentat elevilor caleonii, dar și cardurile, pe care se află numele fiecărui copil.

 „Sunt bancnote de un caleon, de cinci şi de zece. V-am făcut şi carduri. Cu numele fiecăruia”, le-a explicat învăţătorul elevilor”, le-a spus învățătorul, conform Adevărul.ro.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.