Mulți români au probleme uriașe cu banii, mai ales în ultima perioadă. Da, faptul că au avut loc scumpiri în lanț a afectat enorm buzunarul oamenilor, însă problema gestionării banilor la noi în țară nu a pornit de ieri, ci probabil dintotdeauna.
Acest lucru s-ar putea schimba iar mentalitatea oamenilor ar putea fi schimbată încă de când sunt copii. Mai clar, educația financiară este foarte importantă. Dacă s-ar studia încă din clasele primare, poate că oamenii ar ști să își gestioneze veniturile mai bine.
De ce ne luptăm cu dificultăți financiare în viață?
„Principalul motiv pentru care oamenii se luptă cu dificultăţile financiare este acela că au trecut prin şcoală fără să înveţe nimic despre bani. Rezultatul este că învaţă să lucreze pentru bani…dar nu învaţă niciodată să pună banii să lucreze pentru ei”, spunea Robert Kiyosaki, autorul cărţii „Tată bogat, tată sărac”.
În multe cazuri s-a aflat cum elevi care au note mari, care sunt silitori, nu își găsesc locuri bune de muncă, sau au probleme toată viața cu banii. Dacă de mici copiii ar învăța despre bani, poate nu s-ar mai confrunta cu probleme financiare.
Educația financiară, aproape inexistentă în România
Țara noastră este la coada clasamentelor atunci când vine vorba de coeficientul scăzut în privința educației financiare. Specialiștii fac pași mici pentru a-i învăța pe elevi informații despre bani, care să-i ajute să facă economii. Este important ca cei mici să înțeleagă care este cu adevărata puterea banilor.
Asociația Școala de Valori încearcă să ajute în acest sens. Aceștia au pus la cale ateliere de educație financiară copiilor care au între patru și 14 ani. Aceste ateliere vor fi doar de 20 participanți, iar durata lor este stabilită în funcție de vârsta participanților. Aceste studii se desfăşoară în manieră interactivă, relaxantă şi dinamică, sunt centrate pe nevoile de învăţare ale participanţilor, iar durata poate varia de la 45 la 120 minute.
Copiii trebuie să înțeleagă care este adevărata putere a banilor
Orele se vor desfășura interactiv, prin joacă, astfel încât copiii să înțeleagă cât mai ușor cunoștințele și să le poată utiliza în viața reală. Activităţile vor fi împărţite în mai multe categorii, explorare, joacă, seif-ul, forumul şi globalizarea.
Aceste ore au loc la Timișoara, de marți până sâmbătă, începând cu orele 10:00 și 17:00, iar duminică, orele de începere a atelierelor sunt 10:00 și 14:00, la Shopping City Timișoara.
Participarea este gratuită, iar înscrierile pot fi efectuate de către cadrele didactice, în numele elevilor dintr-una sau mai multe clase sau direct de către părinţi. Elevii vor fi alocaţi în funcţie de orele preferate pentru participare şi bineînţeles, la grupa corespunzătoare de vârstă.