Sfârșitul vacanței de Paști vine cu înscrierea pentru gradații de merit pentru profesori. Întreaga procedură va fi între 2-16 mai, potrivit calendarului Ministerului Educației.
Pentru cadrele didactice care activează în cadrul palatelor copiilor, perioada de înscriere este mai scurtă, între 17 și 20 mai.
203 locuri aprobate de consiliul de administrație al Inspectoratul Școlar Neamț
În acesta an, au fost aprobate 203 locuri de către consiliul de administrație al Inspectoratul Școlar Neamț. 180 de locuri sunt dedicate cadrelor didactice și 23 de locuri sunt dedicate personalului didactic auxiliar. Cele mai multe locuri se regăsesc în învățământul primar, adică 34, iar pentru educatoare 18 locuri. Locuri în plus față de anul trecut se găsesc pentru profesorii de limba română, pentru cei de limba engleză și franceză, și pentru profesorii disciplinelor socio-umane, un număr dublu față de anul trecut.
Cadrele didactice cu funcție de conducere în inspectorat/școli, au disponibile 7 locuri.
Personalul didactic auxiliar
Locurile pentru personalul didactic auxiliar se împart între administrator financiar, supraveghetor de noapte și secretar, câte 4 locuri, între administrator de patrimoniu, bibliotecar și angajați din cadrul IȘJ Neamț – câte 2 locuri. Pentru celelalte categorii, s-a stabilit doar un singur loc, dar, și laborantul intră în concurs.
În momentul de față, rămâne de văzut dacă se va întâmpla ca anul trecut, când au fost 285 de înscriși pe 204 locuri.
Punctajul minim necesar pentru a trece concursul este de 75, iar rezultatele se vor afla cel târziu pe 22 iunie.
De altel, de curând, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a vorbit despre reducerea normei didactice. Astfel, norma didactică a profesorilor cu gradul I ar putea fi redusă de la 18, la 14 ore pe săptămână.
„Ne gândim, dacă norma didactică este acum de 18 ore, cu posibilitatea de reducere la 16 ore, pentru profesorii gradul I, care pot desfășura activități în momentul acela de coaching sau de dezvoltare instituțională, deci care își pot aduce aportul la dezvoltarea școlii și la susținerea colegilor mai tineri, alături de susținerea elevilor, această normă ar putea fi redusă, de exemplu, de la 18, la 14 ore, o să discutăm. Asta cu condiția ca peste cele 14 ore didactice să adauge 6 ore sau 8 ore în școală, în care să-și pună în valoare experiența pe care o au”, a spus Cîmpeanu.
CITEȘTE ÎNTREG ARTICOLUL AICI – Norma didactică a profesorilor cu gradul I ar putea fi redusă de la 18, la 14 ore pe săptămână