Investiţie de aproximativ 1,2 milioane euro a Comunităţii Evreieşti din Oradea pentru prima școală rabinică din sud-estul Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Studii de iudaism

Felix Koppemann, președintele Comunității Evreilor din Oradea spune că școala de religie iudaică ortodoxă poate echivala cu facultatea de teologie și va instrui tinerii care vor să devină rabini ori să-și aprofundeze studiile în iudaism.

„Înainte de război, în zonă au mai existat şcoli rabinice – se numesc Yeshiba. Au fost la Valea lui Mihai şi Săcueni. La Arad şi Timişoara au fost până în anii ʼ60. Cea care se construieşte la Oradea, va fi prima pe o rază de peste o mie de kilometri după ultimul război Mondial”, spune Koppelmann.

scoala rabinica
Sursa Foto – Proiectant Novartis

Unde se va construi școala

Școala se va ridica în centrul municipiului, chiar în curtea Sinagogii Ortodoxe Hevra Sas, una dintre cele mai decorate sinagogi din fosta monarhie austro-ungară, proaspăt restaurată.

Clădirea va avea 2 etaje și 1 etaj retras. De asemenea, la parter, va avea o cantină cu mâncare kosher și bazin pentru îmbăiere ritualică. La primul etaj se vor regăsi săli de clasă, birourile administrative și o bibliotecă. La cel de-al doilea etaj vor fi amenajate dormitoarele pentru studenţi şi profesori.

“La parter va funcţiona cantina cu mâncare kosher şi bazinul pentru îmbăiere ritualică, la primul etaj vor fi două săli de clasă, o bibliotecă şi birourile administrative, iar la cel de al doilea dormitoarele pentru cei 15 – 20 studenţi şi cam trei profesori”, a spus Koppelmann.

scoala rabinica
Sursa Foto – Proiectant Novartis

Întreaga construcție ar dura un an de zile, iar construcția efectivă va putea începe numai după ce Comunitatea Evreilor din Oradea va primi avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor, dat fiind faptul că aceasta sinagoga Hevra Sas, din proximitate, este monument istoric. Până acum, investiția a ajuns doar în faza de analiză în Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului

Costurile totale se ridică la circa 1,2 milioan de euro, iar banii vor fi asigurați de Comunitatea Evreilor.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.