Mai multe sere școlare, unice în România, din județul Botoșani o să fie reabilitate pentru a produce mai multe alimente necesare hrănirii copiilor de grădiniță și a a micuților nevoiași de la centrul de zi.

În fostul sat Bucecea, devenit oraș în 2007 și recunoscut pentru fosta sa fabrică de zahăr, există unul dintre cele mai importante licee tehnologice din Botoșani. Aici au funcționat de la începutul anilor ’70 sere amenajate de profesorii Vasile și Rodica Afedoaie ai liceului. Acest loc atrăgea profesori din toată țara pentru activități și cercuri extrașcolare.

Despre sere

Serele sunt spațioase și făcute ca la carte, cu spații menite să susțină diferite tipuri de plante, cu încălzire, iluminare și sticlă etanșă. Ele au fost făcute în primul rând pentru orele practice de Biologie. Aici, profesorii au adus inclusiv flori și plante exotice, printre care și un arbore de cafea.

În seră erau aduse plante din diverse călătorii ale profesorilor, iar copiii de la gimnaziu până la liceu se ocupau de bunăstarea lor, simultan învățând cât mai multe detalii despre acestea.

Renovarea serelor

Serele au rămas în paragină în anul 2017, după moartea profesorului Afedoaie și pensionarea soției sale, deoarece nu a mai existat niciun specialist care să le întrețină. Acum, conducerea liceului împreună cu Primăria din Bucecea doresc să le aducă la gloria lor de altă dată. Școala se folosește de un proiect educațional de pe platforma EDU.ro, dar o să primească și bani din bugetul local.

După renovări, în sere vor fi cultivate flori, dar și legume care vor fi trimise către grădiniță și centrul de zi, pentru copii nevoiași.

Actualii profesori de biologie ai școlii se vor ocupa de îngrijirea serelor, pe care, de altfel, le vor folosi ca bază didactică. De asemenea, copiii sunt foarte încântați să planteze cu mâinile lor semințele și să observe plantele cum cresc pe parcursul timpului.

 

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.