Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a vorbit despre noile schimbări care au fost anunțate în învățământul românesc. Printre aceste modificări se numără și eliminarea tezelor.

Profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educației, susține că eliminarea tezelor este o decizie foarte proastă. Specialistul consideră că este logic ca după fiecare ciclu curricular să fie verificat ce a învățat elevul. De aceea, au fost evaluări obligatorii în clasele a II-A, a IV-a și a VI-a.

„Eliminarea tezelor, o decizie proastă”

Miclea dă și exemple. Astfel, la finalul clasei a II-a, se termină ciclul curricular scris-socotit-citit. Aceste cunoștințe trebuie verificare de învățători. De aceea, în legea Educației nr. 1/2011, era scris că în baza acestor rezultate trebuie făcut un plan individual de recuperare pentru fiecare elev.

De aceea, fiecare școală trebuia să ia măsuri pentru îmbunătățirea sistemului de educație. Din nefericire, acest lucru nu a avut lor. Rezultatele nu au fost utilizate, părinții nu au fost informați și școlile nu au luat măsuri.

„Degeaba dăm evaluări dacă nu folosim rezultatele pentru a optimiza învățarea. Scopul e sa îl facem pe elev să învețe, nu să îl punem în clasamente. Evaluările trebuie folosite pentru a compara elevul cu standardul la nivel de școală sau județ”, subliniază Mircea Miclea, conform EduPedu.

Fost ministru al Educației: Renunțarea la teze, o decizie foarte proastă. Cum ar putea fi afectați elevii

De ce nu trebuie să se renunțe la tezele semestriale

Este important să nu renunțe la teze, ci să stabilească ce înseamnă fiecare notă la fiecare materie în parte. În acest mod, toți profesorii vor da aceleași note. Dascălilor trebuie să li se dea posibilitatea de a interveni, fiindcă dacă profesorul nu optimizează rezultatele, e degeaba.

„Nota 10 era pentru un elev care știe următoarele, și enumerai: 1, 2, 3, 4, spuneai ce știi. Făceai publice standardele și fiecare profesor putea să aplice același note”, mai spune Mircea Miclea.

Dacă se elimină aceste teze, atunci riscul va fi ca elevii să învețe doar răspunsurile pentru un test. Mai clar, va învăța robotic și va uita tot. Cunoștințele nu vor putea fi folosite în viață.

Schimbări în sistemul de învățământ

Reamintim că actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent că se vor face anumite modificări în sistemul de învățământ. Mai clar, specialiștii din Educație intenționează să elimine obligativitatea tezelor semestriale. Ele ar putea fi înlocuite de o evaluare sumativă, la începutul și sfârșitul fiecărui an școlar.

De asemenea, corectarea acestor teste se va face de către alți profesori, nu de către cei de la clasă. Lucrarea ar putea fi distribuită electronic către doi evaluatori care nu se cunosc între ei. Momentan nu se știe cum se vor încheia mediile elevilor anul viitor, având în vedere că nu se vor mai da aceste teze. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că până la finalul lunii aprilie vom afla și aceste lucruri.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.