Pe parcursul primului trimestru din 2023 va fi lansat un apel în urma căruia 100.000 de profesori o să fie formați din perspectiva pedagogiei digitale, a afirmat miercuri, într-o conferință, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Conform acestuia, procedurile de formare o să se încheie în ultimul trimestru din 2024. În acel moment, o să se împlinească cinci ani de când se vorbește despre urgentarea pregătirii profesorilor pentru digitalizare în educație, discuții stârnite de criza produsă în domeniu de pandemia Covid-19 și închiderea școlilor.

Ministrul Sorin Cîmpeanu insistă, de un an, asupra nevoii de instruire a profesorilor pentru predarea online, nevoie inclusă printre cele cinci componente care, după cum repetă el, trebuie asigurate pentru ca școala online să poată exista.

Ce s-a întâmplat miercuri?

Miercuri, la concursul sub organizarea Brio.ro pentru a prezenta un raport privind literația digitală în România, Sorin Cîmpeanu a declarat că, până la lansarea apelului din prima parte a anului viitor, o să trebuiască transpusă mai întâi în legislația din România Cadrul european al competențelor digitale (DigComp). Potrivit oficialului român, actul normativ pentru transpunerea DigComp la nivel național este în pregătire.

Sorin Cîmpeanu, la evenimentul de miercuri

“Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul național DigComp. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele: pentru că în școală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel, la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formați din perspectiva pedagogiei digitale.

În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru al anului 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori, sigur că ai nevoie de transpunerea DicComp în cadrul național, dar mai ales ai ne voie de formatori, de profesioniști care să poată să formeze acești profesori.”

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.