Unul dintre fondatorii platformei DEX online, Cătălin Frâncu, a dat Ministerul Educației în judecată, acuzând că băiatul lui nu este acceptat în clasa pregătitoare. Copilul împlinește 6 ani pe 3 ianuarie 2023, iar conform legii, pot fi înscriși doar cei care împlinesc această vârstă până la 31 decembrie 2022.

„Fiul nostru este născut pe 3 ianuarie, așadar cu trei zile după data-limită. La cinci ani și un pic, el citește fluent, socotește și scrie (nu caligrafic, dar împărțirea în litere este perfectă). Conform legii, el urmează să intre în clasa zero în 2023, iar în clasa I în 2024, la 7 ani și 8 luni. Asta înseamnă cu 18 luni mai târziu decât am intrat eu (la 6 ani și 2 luni, ca mulți alții din generația mea)”, a povestit Cătălin Frâncu pe blogul său.

Câți părinți se află în aceeași situație

Bărbatul a făcut chiar și o petiție pentru a vedea dacă mai sunt și alți părinți în această situație. Până acum a adunat peste 320 de semnături. La noi în țară, pot intra în clasa zero doar copiii care au împlinit șase ani până la momentul începerii școlii.

Totuși, există o excepție acceptată de lege: părinții copiilor care împlinesc această vârstă până la finalul anului calendaristic pot face o solicitare scrisă, însă doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Și Ministerul Educației, dar și ISMB susțin că situația copilului respectiv nu intră în categoria de mai sus.  Articolul din Legea Educației Naționale la care fac referire cele două instituții spune că „pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic”. Adică în primele luni de clasă pregătitoare.

Fondatorul DEX online dă în judecată Ministerul Educației. Instituția refuză să îi înscrie copilul la școală

Ministerul Educației, dat în judecată

 „Răspunsul ministerului spune «Legea 1/2011 nu permite», deși din 2020 încoace nu legea s-a schimbat semnificativ, ci doar metodologia elaborată de… minister. Am întrebat care modificare anume din Legea educației interzice excepțiile care în anii trecuți au existat, dar nimeni nu știe”, a mai explicat Cătălin Frâncu.

Cătălin Frâncu consideră că refuzul de a-i înscrie pe acești copii la școală intră în conflict cu „dreptul la educație” garantat de Constituție. Acesta a decis să dea ministerul în judecată și a apelat la procedura judiciară rapidă  – ordonanța președințială – cu scopul de a obliga ministerul la evaluarea psihosomatică a copilului său, în vederea intrării la pregătitoare din anul școlar 2022-2023, conform Școala 9.

Dacă experții consideră că dezvoltarea sa psihosomatică permite intrarea la școală, atunci următorul pas va fi anularea prevederilor privind vârsta din metodologie.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.