Copiii din România petrec foarte mult timp pe internet, din păcate. Din cauză că sunt lăsați nesupravegheați, mulți tineri au avut de suferit din cauza rețelelor de socializare pe care petrec aceștia timpul.

Un studiu efectuat de Asociația Adfaber arată că 90% dintre elevii intervievați spun că părinții lor nu știu ce se întâmplă pe platformele pe care ei își petrec timpul.

Pe ce rețele sociale își petrec elevii timpul

Elevii petrec cel mai mult timp pe Youtube, Omegle, Instagram, Whatsapp, Reddit, TikTok și Twitter. Se pare că tinerii nu mai petrec timp și pe Facebook, fiindcă sunt de părere că această rețea de socializare a „îmbătrânit”.

Elevii din clasele a VII-a și a VIII-a povestesc despre acest fenomen și spun că sunt îngrijorați fiindcă frații lor mai mici au acces la rețelele de socializare precum TikTok sau Omegle. 70% dintre copii sunt de părere că frații lor mai mici nu ar trebui să aibă acces la platformele pe care ei își petrec timpul.

În cadrul vizitelor Caravanei Eroii Internetului, copiii și-au spus poveștile.

 „O fată m-a abordat pe Instagram și, după câteva săptămâni de discuții, mi-a cerut o poză indecentă, pe care am trimis-o. După câteva minute, am primit un mesaj prin care îmi cereau 1.000 de lei, ca să nu o publice sau s-o trimită tuturor profesorilor”, este mărturia unui elev de clasa a VII-a din Galați.

Fenomen îngrijorător în România: 90% dintre elevi spun că părinții lor nu știu ce fac ei pe internet

Fenomen îngrijorător în România

Mulți copii spun că nimeni nu i-a învățat vreodată cum să se folosească de Internet. Când părinții lor erau mici, în unele cazuri nici nu aveau acces la internet, însă nici atacurile cibernetice, cyberbullying-ul sau phishingul nu erau atât de avansate.

Se pare că în cadrul programului Eroii Internetului, peste un milion de elevi din școlile românești au beneficiat deja de cel puțin o lecție despre siguranța online. Acest program este dezvoltat de Google.org și povestit în școli de către Asociația Adfaber.

Și Poliția Română s-a implicat în implementarea acestui program, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Specialiști în prevenirea criminalității vizitează școli din țară și le vorbesc copiilor despre siguranța online, în baza programei Eroii Internetului și pregătirii lor.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.