Relația dintre un elev și profesorul său contează foarte mult în dezvoltarea acelui copil. Asta reiese și dintr-un sondaj făcut recent de Consiliul Elevilor.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Robert Avram, a explicat importanța feedback-ului din partea profesorilor pentru elevi. Din păcate, în prezent, nu mulți profesori se ocupă de acest lucru.

Feedback-ul profesorilor, important pentru elevi

„Ca elev, ai nevoie de un feedback constant din partea profesorului. Pentru a știi ce trebuie să îmbunătățești. Ce metode remediale să folosești ca să îți acoperi unele lacune”, a declarat Robert Avram pentru Ziare.com.

El explică situația tezelor, unde totul se rezumă la acea notă trecută în catalog. Profesorii nu explică și nu justifică rezultatul. Asta deși în legea Educației scrie clar că elevii trebuie să beneficieze de un plan remedial de învățare concentrat pe nevoile fiecăruia.

Consiliul Elevilor propune eliminarea mediei semestriale

Astfel, Consiliul Elevilor propune eliminarea mediei semestriale și introducerea unei singure medii.

„Dacă ești profesor și ai 35 de elevi la care trebuie să le pui 4-5 note într-o perioadă de timp nu putem să ne așteptăm de la profesor să creioneze planuri de recuperare a materiei. Pe metode care să le ofere feedback elevilor”, subliniază președintele Consiliului Elevilor.

Conform concluziilor ieșite în urma mai multor studii efectuate în Educație, evaluările cu mize mari nu sunt foarte potrivite. Va rămâne la latitudinea fiecărui profesor cum va decide să încheie mediile. Robert Avram explică faptul că modul în care se face evaluarea formativă, internă, trebuie decis de fiecare profesor.

Feedback-ul din partea profesorilor este foarte important pentru elevi. Consiliul Elevilor:  Nimeni nu îți spune, nu îți justifică rezultatul

Este important, însă, ca fiecare dascăl să fie atent să nu pună presiune foarte mare pe elev, însă să se asigure că îi evaluează competențele. De exemplu, explică tânărul, nu poți evalua competențele civice ale elevului printr-un test la educație socială.

Elevii se simt presați de modul în care se fac evaluări

În școală, este foarte important ca ceea ce înveți să fie pus în practică, nu să rămână o simplă teorie, pe care elevii o vor uita ulterior.

Astfel, conform sondajului online realizat de Consiliul Elevilor, 94% dintre cei care au participat au spus că se simt presați de modul în care se fac evaluări.

Întrebați despre care este cel mai eficient mod de evaluare folosit în școli, 63% dintre respondenți au spus că experimentele și activitățile practice. Pe locul al doilea se află referatele și proiectele. Eșantionul a fost de 16.172 de elevi, din 41 de județe și București.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.