În 2020, am terminat Facultatea de Management la Universitatea Transilvania din Brașov. Am fost student la zi, cu rezultate decente de-a lungul celor trei ani de studiu. Atunci când am ales această facultate am fost împins de grupul de prieteni cu care stăteam, majoritatea dintre ei având tangențe cu domeniul.

Pe de altă parte, alegerea Facultății de Management a venit odată cu trendul pe care îl vedem și astăzi, acela de a tinde să avem propriile afaceri, să fim proprii angajați. În cele ce urmează, vreau să-ți povestesc cum am trecut prin Facultatea de Management și mi-ar plăcea să-ți ofer câteva păreri despre această facultate.

În ce constă, la ce te ajută și ce poți face cu Facultatea de Management

Facultatea de Management este o facultate decentă din punct de vedere al dificultății, nu foarte grea pentru un student conștiincios. În această facultate vei parcurge o diversitate de materii foarte faine după părerea mea, care îți vor deschide mintea și multe perspective. 

Printre cele mai interesante materii aș enumera: Management General, Managementul Producției, Management Financiar, Microeconomie, Macroeconomie, Statistică, Contabilitate, Marketing, Managementul Calității, Managementul Afacerilor, Managementul Resurselor Umane, Managementul Investițiilor, Tehnologia Informației, Baze de date, Logistică și multe altele.

Facultatea de Management este o facultate complexă, destul de generalistă, dar interesantă. Pentru început, vreau să-ți enumăr câteva dintre oportunitățile oferite de această facultate și ce poți face cu Facultatea de Management.

Poti să-ți deschizi o afacere

Având în vedere că această facultate îți oferă cele mai bune puncte de plecare în a învăța ce este o afacere, cum se conduce și care sunt cele mai bune practici, poți începe ceva pe cont propriu. 

De-a lungul facultății, vei avea o mulțime de proiecte și studii de caz despre companii naționale și internaționale, din care vei învăța multe lucruri. Dacă ești pasionat de antreprenoriat, atunci cu siguranță noțiunile teoretice deprinse din Facultatea de Management te vor ajuta. 

Cu siguranță nu vei reține toată informația din toți cei trei ani de studiu, însă vei fi capabil să poți gândi un plan de afacere, să înțelegi cum se pornește și cum se susține o afacere din punct de vedere economic. Am avut colegi care au avut mici afaceri și care veneau la facultate pentru a-și aprofunda cunoștințele.

În ceea ce mă privește, mi-am dezvoltat o viziune de ansamblu a ceea ce înseamnă o afacere, o organizație, un mediu de business și chiar am început propriile proiecte din care vreau să generez venituri.

Poți să te concentrezi mai departe pe un domeniu specific care te atrage

După cum îți explicăm mai sus, Facultatea de Management este foarte complexă din punct de vedere al programei de studiu, cu câteva zeci de ramuri care pleacă din acest domeniu de bază. Însă, partea cea mai frumoasă este că în timpul facultății, îți vei da seama ce îți place și ce nu îți place. 

Spre exemplu, mie nu mi-a plăcut statistica, micro/macroeconomia sau investițiile, dar mi-au plăcut foarte tare materiile precum: marketing, resurse umane, managementul calității/ serviciilor, managementul micilor afaceri etc. 

Așadar, mi-am dat seama clar că sunt atras atât de materiile care implică strategie și creativitate, comunicare și muncă în echipă.

Ca urmare, am câștigat pe plan profesional deoarece am dobândit noțiuni generale despre management, dar și din faptul că mi-am găsit ceea ce îmi place să fac. Am urmat un program de Master în Marketing, unde am pus mai departe bazele carierei pe care o am acum.

Am lucrat ca Project Manager în cercetare de piață, iar acum sunt Marketing Specialist, pasionat de mediul digital: comunicare, SEO, user experience și strategie.

Ce ieși din Facultatea de Management?

După ce ai terminat cu succes Facultatea de Management, diploma de finalizare a studiilor te va desemna ”Economist”. Așadar, după cum mulți confundă, nu vei ieși ”Manager”, ci Economist.

Asta se datorează faptului că Facultatea de Management este o specializare în cadrul Facultății de Științe Economice. Astfel, cu toții sunteți economiști, chiar și cei care termină la Marketing, Afaceri Internaționale, Business Administration etc. 

Pentru a putea ieși cu o calificare de ”Specialist în Management” sau ”Manager”, atunci va trebui să urmezi un program de Master pe aceeași specializare (care are rolul de a aprofunda materia).

Spre exemplu, dacă termini Managementul ciclul de licență o să ai diplomă de economist, iar dacă mergi mai departe la un program de Master într-o ramură a Managementului, vei absolvi cu o diplomă în specializarea respectivă, pe care va scrie ”Specialist X” (în funcție de ce ramură alegi din management).

Unde te poți angaja cu Facultatea de Management

Dacă te întrebi unde te poți angaja cu Facultatea de Management, atunci trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Pe de-o parte, dacă ai terminat Facultatea de Management și ai trecut prin ea ca prin ceață, atunci nu ai prea multe variante.

În ziua de astăzi, facultatea te ajută din ce în ce mai puțin deoarece angajatorii caută oameni care să stăpânească foarte bine domeniul în care activează.

Domenii în care nu ai nevoie de experiență solidă

Deci, dacă ai doar cunoștințe teoretice nu foarte bine aprofundate, atunci va trebui să începi de jos, probabil de la un job de:

  • Secretar/ă
  • Angajat in domeniul bancar, al asigurărilor
  • Agent vânzări/ imobiliar
  • Facturist
  • Resurse Umane
  • Angajat in Administrația Publică:
    Primării, Finanțe Publice, MAI/MAPN din sursa externă etc.
  • Gestionar
  • Planificare/ coordonare transport

Domenii în care ai nevoie de experiență solidă

Pe de altă parte, dacă ai cunoștințe solide de management și ai mai făcut și practică sau ai muncit într-un domeniu specific, atunci sfera ta de joburi crește considerabil. Astfel, poți aspira aproape la orice job care are legătură cu domeniul de management, iar câteva exemple pot fi:

  • Manager pe un domeniu specific:
    Marketing, Achiziții, Transport, Dezvoltare, Calitate etc
  • Project Manager
  • Supervisor/ leader echipe de productie
  • Asistent Manager/ Manager
  • Specialist achiziții/ logistică
  • Coordonator producție etc

Păreri și sfaturi generale despre facultate

Ține minte cel mai valoros sfat pe care l-am primit și experimentat pe propria piele. Nu este de ajuns să faci facultatea pentru a obține un job fain și bine cotat. Trebuie mereu să te implici în activități extrașcolare, precum și să fii curios și autodidact.

Dacă termini facultatea și nu ai lucrat sau făcut nimic până în acel moment, șansele pentru a te angaja pe un job în domeniu sunt foarte mici. Profită de oportunitățile pe care ți le oferă facultatea: burse internaționale, programe internaționale concursuri, asociații studențești etc.

Dacă ești activ pe timpul studenției, atunci nu ai cum să nu reușești să atingi ce îți propui.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.