România se plasează pe ultimul loc în UE în 2022 când vine vorba de valoarea indicelui economiei și societății digitale (DESI) în acest an, conform datelor Comisiei Europene. O altă problemă majoră a țării noastre este cel mai redus ritm de creștere al DESI în perioada 2015-2022, potrivit datelor colectate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, ce susțin și proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

Nevoia unei reforme

În urma analizării evoluției din ultimii ani, spre deosebire de 2015, indicele DESI pentru România a crescut cu doar 3,7 puncte, față de 13,4. Experții sunt de părere că numai o reformă fundamentală ar putea rezolva convergența la nivelul european a digitalizării. “Suntem sub nivelul mării”, subliniază un fost președinte de instituție de digitalizare românească.

În raportul din 2022, România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, cu un scor de 30,6 puncte, față de o medie UE de 52,3 puncte.

Economiștii au stat cu ochii pe evoluția indicelui în ultimii ani.

“Indicele economiei și societății digitale (DESI), elaborat de Comisia Europeană pe baza datelor Eurostat, reprezintă un instrument util pentru măsurarea nivelului digitalizării în țările membre ale UE, precum și pentru a urmări progresul realizat în ultimii ani în acest domeniu. Din păcate, România a rămas pe ultimul loc al clasamentului european și în 2022, același loc unde se afla și la prima publicare a raportului privind DESI în anul 2015. După o scurtă perioadă (2018-2020) în care România devansa Grecia și Bulgaria în acest clasament, în anul 2021 țara noastră a „revenit” la ultima poziție al clasamentului UE“, explică Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, conform Economedia.

Cel mai scăzut scor DESI

O altă problemă este faptul că România nu numai că are cel mai scăzut scor DESI, dar a înregistrat și cea mai lentă creștere în perioada 2015-2022 dintre toate țările UE.

“Acest aspect arată că România, chiar dacă a avut un progres privind digitalizarea, s-a îndepărtat tot mai mult de media europeană, celelalte țări înregistrând un progres mult mai dinamic în această perioadă. Așadar, convergența la nivelul european al digitalizării devine din ce în ce mai îndepărtată, fiind necesară o reformă fundamentală pentru a inversa acest trend, care ar trebui să includă un sistem care să accelereze dezvoltarea și adoptarea soluțiilor digitale atât în sectorul public, cât și în mediul de afaceri, respectiv o includere pe scară largă a competențelor digitale în sistemul educațional pe toate nivelurile”, specifică echipa Romanian Economic Monitor, conform Economedia.

În ultimii șapte ani, indicele DESI pentru România a crescut cu doar 3,7 puncte, față de 13,4 – creșterea medie a țărilor UE.

Distribuie:

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.