Ioana a experimentat una dintre cele mai frumoase destinații pe care le-ar putea încerca un student, mai exact într-o zonă aproape de granița cu Elveția, într-un peisaj montan, plin de atracții și vibe-uri studențești.
Mai multe ne povestește chiar Ioana.
Mai multe despre zonă, despre oportunități, dar mai ales despre Erasmus 🙂
Așadar..
Punct ochit, punct lovit
Inca din primul an de facultate am întâlnit colegi care povesteau despre experiența lor cu mobilitatea Erasmus si mi se părea ceva foarte atractiv si interesant.
In anul 2 de master, am avut ocazia de a fi îndrumata de domnul profesor Marinescu spre a aplica la un astfel de program. Am pregătit dosarul de înscriere și în scurt timp am plecat spre Annecy, un oraș depre care nu știam decât ca este foarte aproape de Geneva (Elveția).
Aici am descoperit un oraș frumos, renumit în Franța ca zonă turistică, dar si un oraș studențesc. Voi prezenta câteva aspecte practice, care ar putea fi de ajutor in alegerea destinației pentru mobilitatea Erasmus.
Cazare
Întrucât am început să caut cazare la începutul lunii Iunie, nu am mai gasit nimic disponibil în campus sau căminele studentesti din Annecy. Oricum era dificil de obținut pentru că cereau un garant francez, nu era ok să fie din Romania, deși am prezentat dovezi că puteam susține costul.
Dacă erai student francez sau student pentru întregul an universitar, atunci condițiile de cazare si prețurile erau mult mai bune. O camera de cămin (studio cu baie proprie si bucătărie) pentru o singură persoană era 500 euro/lună, iar pentru 2 persoane 750 euro/lună, utilități incluse.
Procesul pentru a obține din partea unei firme din Franța aceasta garanție cu care să merg apoi la camine era foarte complicat, cereau multe documente ce trebuiau traduse oficial în engleză sau franceză și nu garantau obținerea unui loc in aceste tipuri de cămine.
Am închiriat un apartament cu 2 camere prin AIRBNB impreuna cu colega mea, aproape de IPAC Annecy. Pretul este de 1200 euro/lună, cu toate utilitățile incluse, wi-fi, masina de spalat vase, rufe etc. Nu a fost nevoie de nicio garanție sau documente, doar am achitat în avans pe o lună și apoi lunar chiria tot în avans.
Cei de la IPAC ne-au oferit doar vreo 2 variante de cămine la început cand i-am contactat, în primavara și apoi cu greu am primit din partea coordonatoarei de acolo o listă cu eventuale locuri de cazare în cămin, la jumătatea lunii Iulie, dupa multe emailuri în care i-am comunicat că nu reușesc să găsesc niciun loc de cazare, ceea ce e foarte târziu – nu mai erau locuri și în Franța nu există liste de așteptare pentru asa ceva.
Mâncare
Am fost de câteva ori la restaurant, preturi mari comparativ cu Brașov, orice fel de mancare este cel putin 22 euro.
Am cheltuit pe mâncare, la supermarket aproximativ 50-60 euro/ persoana/ săptămână – mâncare gătita, apoi la apartament. Total aprox. 200 euro/ lună. Cele mai accesibile prețuri erau la Lidl, Aldi si Carrefour.
La IPAC nu exista cantină și noi nu am găsit în Annecy vreo braserie în care să fie meniul zilei sau ceva mai ieftin pentru studenți.
Alte costuri
Abonamentul de transport pentru toate cele 4 luni petrecute in Annecy este 65 euro, pentru studenti si este valabil pe toate autobuzele din Annecy si cele care fac legatura cu localitatile din jurul lacului.
Biletul de avion dus = 150 euro, cu WizzAir, bagaj de cala, Bucuresti – Geneva.
Alte costuri ar fi biletele de autobuz sau tren spre alte orase ce merita vizitate in excursii de o zi, pret aprox 20 euro de persoana dus-intors.
Tot pe Airbnb erau si variante mai ieftine, dar in acest caz nu aveai tot apartamentul la dispozitie, il imparteai cu alte persoane sau locuiai cu gazda. Acestea erau cam la jumatate de pret fata de cat am platit noi, aprox 600 euro/luna pentru 2 persoane.
ANNECY
Stagiul ERASMUS este o experienta foarte frumoasa, am avut sansa de a descoperi locuri superbe. Datorita programului flexibil am avut destul timp la dispozitie si in afara weekendului pentru a vizita orasele din zona (nu aveam ore in fiecare zi).
Exista mijloace de transport convenabile (Flixbus, Blabla Car Bus, sau tren) pentru excursii de o zi, dar si pentru locatii mai indepartate – Nisa, Paris.
Noi spre exemplu am fost in excursii de o zi in Chambery, Geneva, Aix-les-Bains, Grenoble, Chamonix si toate localitatile din jurul lacului. Dar si in Lyon 3 zile si la Paris 1 saptamana.
Lacul in sine era un loc minunat pentru plimbari si cat a fost vremea buna se putea inota sau se puteau face plimbari cu barca. Orasul este perfect pentru iubitorii de drumetii si natura cu multe zone de agrement si plaja pe malul lacului. Pentru iarna sunt multe statiuni renumite de sk in zona, cu acces facil prin intermediul autobuzelor.
IPAC (Facultatea de Business Administration)
Cursurile sunt accesibile, notiuni deja stiute de la UNITBV, profesorii foarte amabili, din pacate in general francezii nu prea stiu engleza la un nivel bun (profesori si studenti).
Toate cursurile pentru care am optat au fost in limba engleza – profesorii erau dispusi sa explice pe intelesul tuturor. Mentionez ca in grupa erau 3 studenti francezi si in rest studenti din Germania, Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg, Mexic.
Din acest punct de vedere, fiind o grupa relativ mica si cu putini student francezi si cum absolut toti ceilalti studenti din IPAC vorbeau si studiau doar in limba franceza nu am avut ocazia sa interactionam cu alte grupe. Nu au fost organizate activitati de catre studentii de la IPAC, nu am avut studenti reprezentanti care sa se ocupe de grupa Erasmus.
O zi normala cu ore se desfasoara in felul urmator – cursuri de la 8 la 17, pauza la pranz de o ora. Intr-o zi se preda o singura materie, in total 3 zile pentru fiecare materie. La finalul celei de a treia zi se da examenul, deci nu exista o perioada speciala pentru examene. Pentru a obtine toate creditele ECTS trebuie sa optezi pentru 10 materii (3 credite/materie).
IPAC nu a oferit niciun curs de limba franceza pentru incepatori sau nivel mai avansat. Spre exemplu, eu si o colega cu Erasmus din Germania nu stiam deloc franceza si nu prea am avut posibilitatea de a invata singure mai mult de cateva expresii uzuale.
IPAC Annecy nu este o facultate, ci este o scoala de business recunoscuta de stat. Accentul se pune pe partea practica, studii de caz si proiecte facute in echipa – care iti ofera o noua perspectiva si un mediu mult mai apropiat de business ca angajat.
A fost o experienta unica, am locuit intr-o zona pitoreasca, dar am si vizitat multe locuri frumoase din Franta. Cu aceasta ocazie am invatat sa ma descurc singura intr-o tara straina si sa-mi gestionez timpul, orele de studiu si bugetul. ☺