Sunt Alexia și sunt studentă la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din Brașov, în anul 2, la specializarea Informatică Economică.

Erasmus în Slovenia

Experiența mea Erasmus în Slovenia 

Facultatea SEAA are parteneriat cu Facultatea de Turism, situată în Portoroz, așadar am fost repartizată la aceasta facultate. Cu toate acestea, am putut să îmi aleg cursuri de la alte facultăți, cu condiția ca jumătate din cursurile mele sa fie alese de la facultatea de turism.

Universitatea din Primorska se traduce ca “Universitatea de pe litoral” deci asta înseamnă că facultățile sunt împărțite în mai multe orașe (Koper, Izola si Portoroz).

Ca studenta la specializarea de informatică economică, partea de informatică mi-a cam pus probleme în alegerea materiilor. Cu toate că am putut să îmi aleg cursuri de la toate facultățile, au existat și niște excepții, de exemplu: nu puteam sa imi aleg cursurile de la specializările de informatică, deoarece acele locuri erau rezervate pentru studenții de la informatică, iar locurile erau limitate.

Pana la urmă, am putut să îmi aleg niște cursuri de informatică de la facultatea de matematică și totul a fost destul de ok. 

Impresii din Facultate

Programul e destul de lejer.

Am în jur de un curs pe zi, iar unele cursuri le-am avut doar în prima jumătate a semestrului, iar celelalte în cea de-a doua parte.

Examenele sunt destul de ok, profesorii sunt in general destul de ingăduitori, toți fiind și vorbitori destul de buni de limba engleza si italiana.

Sălile de curs și facultătile arată foarte bine, iar toată aparatura didactică este nouă.

Sistemul lor e foarte bine structurat și eficient, astfel că îți oferă și timp pentru a lucra (în prezent, lucrez remote la o firmă din țară).

Acomodare

Ca și acomodare, a trebuit să îmi găsesc o gazdă, având în vedere că în semestrul I facultatea nu oferă cazare pentru studenții Erasmus.

Facultatea mi-a pus la dispoziție niște site-uri și un document cu persoane care închiriază imobile și au un parteneriat cu facultatea. Mi-am găsit cazarea cu o lună înainte de a pleca in Slovenia.

Recomand documentul furnizat de facultate deoarece pe celelalte site-uri era destul de frustrant să găsești o persoana care vorbește limba engleză si ar fi de acord să stai doar un semestru.

Chiriile sunt, în medie în jur de 200-300 de euro/persoană/lună.

Multe chirii au baia si bucătaria comune, fiind de obicei apartamente dintr-o casă. Eu plătesc 300 de euro pentru cazare si 40 de euro utilitățile. Locuiesc cu încă o persoană, avem baie si bucătărie proprie și pot spune că am prins una dintre chiriile bune.

Despre Koper

Cu toate că facultatea mea “de bază” e în Portoroz, am ales să stau în Koper, deoarece toate evenimentele organizate pentru studenții Erasmus, petreceri, seri de jocuri, etc. se întamplă aici.

Povestea Erasmus din Slovenia

student programul Erasmus in Slovenia

Totodată, am cursuri la doua facultăți din Koper. 

Koper nu este un oras tipic universitar.

Nu este asa de populat în afara sezonului, iar seara nu este nimic deschis și cluburi nu sunt prea multe. De obicei, pentru petreceri merg în capitala (Ljubljana) cu autobuzul sau în Trieste (Italia).

Koper Slovenia - din Erasmus

In semestrul 2, în perioada verii, din câte am înțeles, liga studenților organizează petreceri pe plajă sau chiar pe ambarcațiuni, care în general fac ca orașul să fie mai animat.

Koper e foarte aproape de granița cu Italia (aprox. 5 minute cu mașina pâna la frontieră) si Croatia.

Vremea este destul de caldă. Am putut să mă duc la plajă până la sfârșitul lui Octombrie. Pe de cealaltă parte, iarna nu prea o să vezi zapadă, întrucât temperaturile nu scad sub 0 grade.

Ca mijloc de deplasare până la facultate în Portoroz folosesc autobuzul. Fac în jur de o oră pe drum, dus-întors. Plătesc 25 de euro/lună pentru abonament și pot sa merg prin toată țara cu el.

Mâncarea este subvenționată de stat și plătesc pe o masă în jur de 2-4 euro, folosind o aplicație dată de facultate și mănânc de la restaurante. Mesele sunt destul de copioase cu 3 feluri.

În general, este mai rentabil să mănânci folosindu-te de aplicația cu subvenție de la restaurantele partenere decât să îți faci singur de mâncare.

Cumpărăturile mi le fac de la Lidl pentru că este cea mai ieftină și bună opțiune. Prețurile sunt destul de asemănătoare cu cele de la noi, cu puțin poate mai scumpe în unele cazuri.

Concluzii

În ansamblu, consider că Slovenia este o țară foarte underrated.

Această țară micuță, pot spune că este una dintre singurele țări europene care încă mai poate fi un simbol al autenticității europene, nefiind atât de comercială și suprapopulată de străini.

Slovenii sunt niște persoane liniștite, majoritatea vorbind limba engleză, iar în sud, mai ales în zona in care stau eu, vorbesc și limba italiană, deci nu am avut probleme de comunicare niciodată.

Este, de asemenea o țară foarte sigură, mai ales ca fată. Acest lucru a fost un plus, mă puteam plimba seara fără nicio grijă.

Am avut ocazia să interacționez cu persoane din diferite țări și mai ales să îmi fac mulți prieteni. Fiind foarte aproape de alte țări și atracții turistice, am putut să vizitez o grămadă de locuri din Malta, Germania, Italia, Croatia, etc.

De la petreceri balcanice la excursii inedite, Slovenia mi-a oferit o experiență Erasmus placută, per ansamblu.

 

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.