Experiența este prezentată de către Adelin Holmu, student al Universității Transilvania din Brașov, care a acceptat una dintre cele mai faine provocări cu ajutorul programului Erasmus.
Adelin a plecat în Paris, orașul cu unele dintre cele mai performante centre universitare și a trăit experiența de a fi student într-unul dintre cele mai vizate orașe de către studenții de pretutindeni.
Începutul stângaci
Daca ar fi sa incep cu ceva as spune ca echipa pe care UNITBV o detine este una prompta, intrucat mereu daca am avut o problema, s-a rezolvat cu cateva emailuri.
As vrea de asemenea sa mentionez ca ma asteptam ca banii sa ii primesc inainte sa ajung in tara respectiva pentru a imi putea fi mai usor sa achizitionez biletele de avion/cazarea/etc. Inteleg ca intre timp, sistemul s-a schimbat – ma bucur pentru viitorii studenti Erasmus.
Experienta mea Erasmus a inceput cu stangul deoarece mi-a fost putin greu sa gasesc cazare in Paris.
In mod normal trebuia sa plec pe 4 ianuarie, intrucat semestrul incepea pe 7. Asadar, data de 7 a venit iar eu inca nu gasisem cazare in Paris, pentru ca e ceva mai dificil decat ar parea, mai ales cand nu stii pe absolut nimeni.
Cei de la facultatea din Paris au incercat sa ma ajute cu un site de imobiliare, insa preturile erau imense, nu cred ca au luat in calcul bugetul pentru un bursier Erasmus.
Într-un final, s-a găsit loc și pentru mine
Pana la urma, am reusit sa gasesc cazare la o rezidenta pentru studenti si/sau tineri pana in 26 de ani care lucreaza in Franta (majoritatea imigranti), dar am avut noroc.
Rezidenta se numeste “ALJT”, practic e un lant de apartamente tip studio ce se dau in chirie pentru tipul de persoane mentionate mai sus. Apartamentul are 15-17 m 2 , foarte decent, insa categoric nu face cat costa > 600E/luna (e tip studio, bucataria e open space cu dormitorul).
Totuși, în Franta exista o chestie numita CAF care practic te ajuta cu plata chiriei, iti mai da statul francez depinzand de locuinta ceva in plus. Pentru mine spre exemplu imi dadeau 100 euro inapoi din chirie. PS, apartamentul nu se afla in Paris, este la marginea acestuia intr-un asa zis orasel “Villejuif” un fel de Berceni pentru Bucuresti. Oamenii in schimb din rezidenta de nota 10, majoritatea vorbesc engleza si chiar sunt oameni de treaba, de la rezidenti la management.
Prima săptămână de școală, „comme ci” „comme ca”
Am ajuns cu aproape o saptamana mai tarziu decat ar fi trebuit, asadar am ales daca tot am ajuns miercuri sa nu ma mai duc la facultate toata saptamana, ca un bun student ce sunt.
In acea saptamana cred ca am luat la pas Parisul, nemaifiind plecat niciodata, nici macar din tara, am ramas uimit de tot ce puteam vedea. Turnul Eiffel, Champs Elysees, Arcul de Triumf, Luvru (care apropo, e gratis pentru toti studentii sub 25 de ani).
Totusi, oricat am ocolit facultatea momentul adevarului a venit, am reusit sa imi vad orarul, cu cateva mici probleme, luni am fost la primul meu curs, Project Management. Doar ca, am intarziat la prima ora, toate locurile erau ocupate in afara de unul singur in spate de tot, am zis ok, mai ales ca nu voiam sa fiu bagat de seama de prof, problema a fost ca era curs comun cu studentii din Franta, care toti stateau in spate langa mine, iar eu stiu cu minus franceza.
Asadar timp de o ora jumate auzeam doar “comme ci comme ca” si m-a anxietat maxim, profu’ imi pusese doua intrebari habar nu aveam nici nu il auzeam, a fost horror, am ajuns inapoi acasa si ma gandeam daca sa ma mai duc la facultate, ceva de genul oribil, toti vorbeau deja intre ei si eu ma simteam in plus, pentru ca pierdusem startul.
Câte puțin despre integrare și cultura franceză
Oricum, cu tupeu am mers la alt curs, franceza, unde erau doar studenti internationali, ceea ce a fost ca in rai, se vorbea engleza si totul era frumos. Dupa aceea am realizat ca sunt cursuri comune sau necomune cu ceilalti studenti.
Dupa ce mi-am cunoscut cativa dintre colegi a urmat primul party, despre care ei mi-au zis unde se tine si m-au invitat. Ca sa nu elaborez prea mult, se fac multe petreceri internationale in cluburi etc, cu tupeu nu moare nimeni si toti vor sa se cunoasca intre ei.
Pe langa facultate si petreceri am interactionat si cu cultura lor, eu cel putin pana sa ajung in Franta, NICIODATA nu am facut un picnic in Romania. Doar gandul sa merg la parcul din Noua si sa mi intind un cearceaf pe jos pe acolo mi se parea dubios.
Dupa ce am ajuns aici s-a schimbat situatia. In ABSOLUT fiecare zi cu soare toata lumea se pune ca la plaja prin parcuri, oricare parc, oriunde e iarba, cateodata si unde nu e iarba.
Stil de viață, dar mai ales nivel de trai
Despre francezi as putea sa zic ca m-au lasat rece, sunt cu nasul pe sus, prostovani si simt ca traiesc in comunism, nu sunt doar plini de ei, dar modul cum se comporta imi aduce aminte de cum imi povestea tata ca se intampla in Romania in comunism.
Nu o sa intru in detalii, insa 90% din oamenii misto pe care i-am cunoscut in Franta, nu erau din Franta, asa ca idee.
Alt downgrade, Parisul, in mod special, e scumput, mult mai scump decat alte orase din Franta, exceptand partea de sud a Frantei (chiar daca, Franta in general, e scumpa).
Atunci cand zic ca e scumpa ma refer ca pentru 300g de piept de pui + un suc la 1,5l (cola), o bagheta (ca painea normala e dubla ca pret) cu orez + condimente te-ar costa undeva la 70 de lei. Fast-food-ul e scump iar in afara de kebab care costa 7 euro, orice altceva incepe de la 10 euro. Un cheeseburger de la Mc (care in Romania e 4/5 lei), aici e 2 euro.
Așadar, exceptand chiria 600 de euro, daca vrei sa ai o viata decenta spre bunicica (adica sa mai mergi intr-un club o data pe saptamana macar) ai consuma pe luna inca 1000 euro, fara sa exagerez (inclus abonament la metrou/bus) si alte cheltuieli adiacente. Deci 1600 euro pe luna si esti OK/binisor
aici.
Prin programul Erasmus eu am primit doar 2500 euro pentru 6 luni, asadar luna de luna imi plateam singur mancarea si absolut orice altceva, intrucat banii din Erasmus abia mi-au ajuns pentru chirie (si asta cu noroc ca nu era in Paris, ci langa).
Experienta ca atare = 10/10
Daca as mai repeta experienta Erasmus in Paris? Categoric nu. Chiar daca mi-am facut prieteni si m-am distrat, totusi trebuie sa ai bani sa stai in Paris atata timp.
Per total as da nota 7, am scazut din cauza bugetului oferit pentru sederea in Paris si de asemenea am mai scazut din cauza oamenilor si a mizeriei de aici (nu vreau sa intru in detalii, dar sa nu mergeti noaptea pe langa turnul Eiffel sau pe faleza pe Sena ca sunt sanse de 99% sa ziceti cutu cutu si sa aveti parte de ratatouille).
Vreau sa le multumesc celor din administratie si tuturor oamenilor care m-au ajutat, inclusiv dl. Marinescu, care a fost un sprijin enorm pentru mine si plecarea mea in Paris.
Pentru mai multe experiențe din Erasmus și pentru o lectură inspirațională, răsfoiește toate materialele.