Masterandă: Mara Niță
Facultate: SEAA
Program de studii: Relații Economice Internaționale
La 12 ani, am descoperit cultura sud-coreeană și m-am îndrăgostit de ea. Am început să ascult K-pop, apoi ceva mi-a declanșat curiozitatea și am devenit din ce în ce mai interesată. Am început să învăț alfabetul lor (Hangul), apoi să urmez cursuri de coreeană și am continuat să învăț singură, pentru a înțelege și a descoperi mai multe.
Am fost implicată în multe activități care s-au concentrat pe cultura sud-coreeană, mergând la evenimente și concerte K-pop și chiar am avut șansa de a face parte dintr-un grup de dans tradițional coreean.
Cu timpul am încorporat lucruri în viața mea de zi cu zi, cum ar fi să gătesc mâncăruri coreene, să vizionez K-drame, să ascult K-pop, să citesc cărți scrise de autori coreeni etc.
Practic, a devenit o parte din viața mea. Mulți oameni mi-au spus să mă opresc pentru că “este stupid”, dar mă bucur că nu am făcut-o.
Am muncit din greu și nu am încetat să cred în mine și în visul meu. Momentul perfect a sosit, datorită circumstanțelor și oportunităților grozave, acum după 11 ani am ajuns aici, trăind visul în Coreea de Sud!
Începutul palpitant
Cu inima plină de emoții, am părăsit casa părintească pentru a mă îmbarca într-o aventură unică, ce avea să devină cea mai frumoasă experiență din viața mea.
Datorită faptului că sunt o fire foarte atentă la detalii și uneori prea perfecționistă, am trăit întotdeauna într-o lume confortabilă și pusă la punct până în cel mai mic detaliu, iar ideea de a pleca la celălalt capăt al lumii pentru atâta timp mi-a stârnit curiozitatea și teama în același timp.
Cu toate acestea, știam că oportunitatea de a învăța într-un mediu complet diferit ar putea să îmi schimbe viața.
Viața universitară
Această călătorie începe cu mine, plină de emoție sosind în Seul, în campusul universitar. Am ajuns la Hankuk University of Foreign Studies (HUFS) cu multe așteptări și, așa cum mă gândeam, ele au fost îndeplinite.
HUFS are un campus imens, foarte frumos și bine poziționat. În jurul campusului se poate găsi tot ce aveți nevoie, literalmente TOT: bibliotecă, cantină, cafenele, restaurante, bănci, fast-food, magazine deschise 24/7, stație de autobuz, stație de metrou, magazine de îmbrăcăminte, piețe, absolut tot ceea ce vă puteți imagina este acolo în apropiere.
Un alt lucru care mi-a plăcut la campus este că întotdeauna se întâmplă ceva și nu ai timp să te plictisești. Consiliul studenților și Organizația Internațională a Studenților (ISO) organizează o mulțime de evenimente pentru studenți.
La începutul semestrului, în campus a avut loc un concert pentru studenții universității în care celebrul cântăreț coreean Kwon Jung Yeol (cunoscut ca 10CM), a pregătit spectacole grozave, iar pe lângă asta, studenții de la clubul de dans au pregătit și un dans tradițional coreean pentru a ne bucura.
Cursurile pe care le urmează studenții sunt alese de fiecare, în funcție de ceea ce vrea fiecare să aprofundeze, ceea ce mi se pare minunat! Cursurile pe care le-am ales eu au fost din cadrul Diviziei de Studii Internaționale (DIS) și au fost foarte interesante. Aceste cursuri m-au ajutat să înțeleg mai bine dinamica globalizării și impactul acesteia asupra economiei și societății.
Am obținut o perspectivă detaliată asupra economiilor dezvoltate și a celor în curs de dezvoltare, ceea ce m a ajutat să înțeleg mai bine complexitatea problemelor economice la nivel mondial.
De asemenea, am avut ocazia să analizez probleme globale și regionale, care au contribuit la dezvoltarea mea în ceea ce privește politica internațională și problemele globale, care sunt subiecte de mare interes pentru mine – cum ar fi schimbările climatice, migrația și conflictele internaționale.
Am avut șansa să studiez științe politice, un subiect care mi-a stârnit mereu curiozitatea. Aici am învățat despre procesele politice, guvernanță și relațiile internaționale, obținând o perspectivă mai amplă asupra modului în care funcționează lumea.
Un alt curs interesant a fost cel despre înțelegerea culturii, care m-a ajutat să-mi dezvolt abilități de comunicare și de interacțiune interculturală. Prin aceste cursuri, am acumulat cunoștințe solide și abilități esențiale pentru a mă implica în domenii legate de globalizare, economie, politică și cultură.
Cel mai mult mi-a plăcut diversitatea culturală de care am avut parte la discuțiile din cadrul cursurilor și seminariilor, unde am putut să dezbatem subiecte actuale din lumea întreagă într-o nouă abordare.
De-a lungul semestrului, au fost mai multe activități grozave la care am participat în afara orelor, cum ar fi seara de film în aer liber, spectacole de dans sau muzică, ateliere de creație și multe altele.
Există, de asemenea, câteva programe la care studenții se pot înscrie, cum ar fi programul GAT (Give-And-Take), în care studenții se ajută reciproc să învețe limba celuilalt sau programul Buddy în care un student internațional este asociat cu un student coreean și desfășoară activități împreună și, de asemenea, activități de grup și excursii.
În plus, există o listă lungă de cluburi la care studenții se pot înscrie, cum ar fi clubul sportiv, clubul de arte, clubul de voluntariat și așa mai departe. Toate aceste evenimente și activități fac viața academică a studenților mai plăcută, mai ales pentru că poți să-ți faci noi prieteni.
Călătorește, explorează și admiră
Dacă aș spune că Seulul este pentru toată lumea, aș minți, dar un lucru pe care îl pot spune sigur, este că Seulul este ca un caleidoscop de atracții. Fuziunea sa dinamică între istorie și modernitate, între tradiție și inovație, creează o experiență cu adevărat de neuitat.
Dacă sunteți mai interesați de istorie, cred că cel mai bun loc pentru a începe este Muzeul Național Coreean, care este gratuit. După ce ați înțeles un pic mai mult cultura, cel mai bine este sa închiriați un Hanbok (costumul tradițional coreean) și să mergeti la Palatul Gyeongbokgung și prin împrejurimile sale până ajungeți în satul Bukchon Hanok (sat tradițional coreean).
Dacă nu simțiți că acest tip de activități sună bine pentru voi, nu vă faceți griji, vă puteți răsfăța la cumpărături în Myeongdong sau pur și simplu puteți savura cafeaua la una dintre numeroasele cafenele tematice pe care le puteți găsi oriunde.
Dacă vă place mai mult să explorați, vă sugerez ca, pentru o vedere panoramică care vă va lăsa fără suflare, să vă îndreptați către Turnul N Seoul, pe vârful Muntelui Namsan sau la Lotte World Tower, care este a șasea cea mai înaltă clădire din lume. Iar pentru cei spirituali, puteți căuta alinare în mijlocul agitației orașului la Templul Jogyesa sau la cel mai vechi templu din Seul, Templul Bongeunsa.
De la palatele regale care sunt ca niște gardieni ai trecutului Coreei până la zgârie-norii strălucitori care definesc o lume a viitorului, pot spune că Seul mi-a oferit o simfonie de experiențe. Fiecare colț al acestui oraș captivant spune o poveste, invitând oamenii să pornească într-o călătorie de descoperire și sunt atât de bucuroasă că am ajuns să o trăiesc pe pielea mea.
Acestea fiind spuse, puteți găsi în mod clar ceva captivant, dar, așa cum am spus, s-ar putea să nu fie chiar pentru toată lumea pentru că este foarte aglomerat și zgomotos (nu oamenii, ci orașul în sine) și te poate face să te simți copleșit uneori, dar atâta timp cât îți găsești drumul, Seul are o paletă largă de culori pe care să o explorezi.
Finalul motivațional
Din momentul în care am ajuns acolo, până acum, fiecare moment pare un vis.
Ajunsă în Seul, am fost copleșită de cultura vibrantă și diversitatea orașului.
În primele săptămâni, am avut parte de provocări – comunicarea în limba coreeană, adaptarea la stilul de viață local și senzația de singurătate. Toate acestea au avut un efect minunat asupra mea și anume motivația de a merge mai departe, pentru că până la urmă asta a fost ceea ce am visat dintotdeauna. Iar aceste momente au fost transformate în momente de bucurie.
La universitate, am cunoscut studenți din toate colțurile lumii, mi-am făcut o multime de prieteni minunați, iar Seulul a devenit rapid a doua mea casă. Simt că prieteniile pe care le-am făcut acolo vor dura o veșnicie.
Locurile în care am călătorit și experiențele pe care le-am avut au fost unice și m-au făcut o persoană diferită, mult mai deschisă și încrezătoare. Așa că, sfatul meu pentru toți studenții este să încercati să vă depășiți limitele și temerile și să vă urmați visurile, pentru că vă promit că nu veți regreta!
În final, “o persoană mică poate visa cel mai mare vis, poate picta cel mai mare tablou și poate face posibilități nesfârșite să devină realitate”.
🤵 Comment din partea coordonatorului de mobilități Erasmus
Plasarea Marei în mobilitatea Erasmus pt. un semestru la HUFS, în Coreea de Sud, a fost cea mai fabuloasă la care am participat în 20 ani de activitate. Să explic.
Știam de pasiunea ei pentru Coreea de Sud! Mara fiind o studentă excepțională și amânând momentul plecării în mobilitate de la ciclul licență spre cel de masterat, mi-am făcut cumva o ambiție personală de a face tot ce este posibil pt. a realiza această plasare.
Drumul s-a dovedit anevoios, însă..
În primul rând, locul pe care universitatea noastră îl deținea pt. Coreea nu era arondat facultății noastre. Nefiind alocat niciunui student al facultății titulare timp de 3 semestre, el a fost oferit ca fiind disponibil și studenților noștri.
Zis și făcut! Mara a aplicat pe acel loc.
Nefiind locul nostru, nu aveam, însă, contacte concrete, precise cu HUFS. Am rugat-o pe profesoara A., ultima persoană care fusese de la noi la HUFS, să contacteze omul de legătură de acolo. Ceea ce a și făcut, omul a fost încântat ca HUFS să o primească pe Mara, dar apoi… nu s-a mai urnit nimic iar peste 2-3 săptămâni, persoana respectivă nu a mai răspuns deloc la mesaje.
Ca atare, am rugat-o pe profesoara B., responsabilă de acord, să ia legătura cu partenerii coreeni de la HUFS. Ceea ce a și făcut. Doar că … niciun răspuns. Ajunsesem într-un punct mort, ca să zic așa. Nu realizam că zilele treceau periculos de repede și că în Coreea, termenul de aplicare era mult anterior față de Europa.
În paralel și fără legătură cu această plasare, am primit pe Researchgate o cerere de a pune la dispoziție textul unui articol pe care îl scrisesem împreună cu 3 colege. Nu i-am dat curs. Peste o săptămână, persoana respectivă a insistat – zic, hai să îi trimit totuși articolul, să fie omul fericit.
Când am expandat ecranul pt. a vedea cui trimit (era un nume anglo-saxon), nu mi-a venit să cred!
Era directorul biroului de relații internaționale de la HUFS!!!
In Coreea, există cca. 200 de universități. Care era probabilitatea să îmi scrie cineva de la universitatea cu care noi aveam parteneriatul și nu oricine, ci exact persoana de care aveam nevoie pt. plasare (??!!).
Profitând de ocazie, odată cu textul plin, i-am trimis și un mesaj legat de studenta noastră, care dorește să vină în mobilitate, etc. Omul, foarte parolist, mi-a răspuns a doua zi: “Cu plăcere, dar nu știu să avem un acord activ!”.
Era de puțin timp în funcție și evident, predecesorii săi nu îi predaseră aceste informații.
I-am demonstrat cu documente în următoarea zi că acordul nostru este foarte activ, întrucât primiserăm de la HUFS în ultimii ani atât profesori, cât și o studentă. Din nou, binevoitor a zis: OK, dar apărea o problemă tehnică, întrucât trebuiau să redeschidă platforma de aplicare pentru noi și să aloce un loc pentru universitatea noastră.
L-am rugat să o facă negreșit!
Ne-a avertizat că nu au mai rămas decât maxim 4 zile să completăm aplicarea și că nu prea sunt șanse. În sinea mea a fost ceva de genul: “suntem români, ne adaptăm și când ne ambiționăm, facem orice ca să iasă treaba”.
Ceea ce Mara a și făcut.
A realizat în timp record documentele necesare. A neglijat însă un aspect: unul din documentele cerute avea nevoie de semnătură și ștampilă oficială de la autorități, iar deadline-ul s-a nimerit (prost) să fie într-o zi de duminică.
Trecând peste șocul inițial că nu avem cum să ducem la bun sfârșit aplicarea și știind că ei de felul lor sunt foarte stricți, am intervenit din nou, cerând (a câta oară?) clemență până în ziua de luni, explicând cum stă treaba cu weekendul etc.
Au fost din nou binevoitori!
Luni, Mara a reușit să încarce totul conform cerințelor.
Obstacolele nu s-au sfârșit, însă, pentru că a urmat găsirea și virarea unei cauțiuni foarte consistente , iar apoi procedura de obținere a vizei, aplicația fiind până la urmă finalizată cu succes. Tot acest proces a ilustrat în mod veridic celebrul citat din Paulo Coelho:
“Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”.
Aaah – și încă un aspect.
Mai rămăsese un ultim obstacol – semnificativ, de altfel. Noi aplicând foarte târziu, pe ultima sută de metri, de altfel, nu era cert că Marei i se va aronda un loc în cămin, iar Seulul este un oraș foarte costisitor. Varianta unui apartament de închiriat nu era cea mai eficace, incl. pentru apropierea pe care o oferea căminul de facultate, precum și oportunițătile de socializare.
Ca atare, am stat cu o ultimă strângere de inimă în această privință și am așteptat un răspuns de la HUFS, ce urma să ne vină în ianuarie. Mara este născută în ianuarie.
Din fericire, răspunsul venit a fost unul pozitiv – găsiseră unul din ultimele locuri în cămin pentru ea!
Poate ați ghicit deja, răspunsul a venit … exact de ziua ei de naștere (!).