Sorina a ales Croația ca destinație Erasmus, cu puțin timp înainte de a încheia experiența de student, având în vedere că este aproape de finalizarea programului de masterat.
Sorina ne-a împărtășit o experiență unică, așa cum ne-am obișnuit deja în ceea ce privește programul Erasmus 🙂
De ce Croația?
Fie ești iubitor de mare, de munte sau preferi orașele, Croația este destinația ta pentru mobilitatea Erasmus. Le are pe toate!
Locuiesc în Constanța, la maxim 10 minute de mers cu mașina pâna la stațiunea Mamaia. Și am ales să studiez la Brașov, pentru că iubesc muntele în egală măsură.
Croația oferă posibilitatea de a face hiking pe timpul zilei, iar seara să te răcorești în Marea Adriatică.
Cât de perfect e asta?
Decizia mea de a pleca într-o mobilitate Erasmus
Am accesat programul Work and Travel de două ori pentru că acesta mi s-a părut mai important ca experiență culturală. Adevărul este că nu le poți compara, sunt foarte diferite. Și ambele programe sunt life-changing.
Abia în anul 2 semestrul 2 de Master am plecat cu Erasmus singură. Colegii mei tot amânau și am decis ca eu să nu las să îmi scape această experiență. Cea mai mare frică a mea a fost legată de predarea în limba engleză.
Deși am locuit 8 luni în SUA, am crezut că va fi o diferență enormă între vorbitul dintre prieteni și limbajul formal. Realitatea este că profesorii evită să folosească termeni de o complexitate ridicată. Ei vor să se asigure că toată lumea a înțeles și sunt conștienți că venim cu nivele diferite de limba engleză.
Concluzia este că a fost incredibil de ușor pentru cei cu un nivel mediu de engleză, iar începătorii și-au îmbunătățit considerabil abilitățile lingvistice. Bariera lingvistică din capul meu a devenit inexistentă din momentul în care am pășit în universitate.
Cazarea
Toate bune inițial, în afara faptului că nu am rezolvat cu cazarea ☹. Am primit refuzuri de la 18 apartamente și studiouri but I kept going… De la început am tras la un hostel unde era mai rău ca în review-uri 😀
Am zis că dacă nu găsesc să mă mut în prima lună, îmi cumpăr chestii să îmi utilez camera respectivă cu toate necesitățile, nu mă lăsam bătută cu una cu două. ☺ În caz că sunt studenți care vor să aplice pentru Croația să trimită e-mail la cămin cât de urgent, pentru a evita chinuiala cu căutarea cazării.
Căminele sunt foarte ok, au cantină, bucătărie, sală de forță, spălătorie, tot ce trebuie. Avantajul la hostel a fost că facultatea era mai aproape decât de la cămin și plaja era la 10 minute pe jos iar în incinta hostelului erau zilnic programe (yoga, zumba, body attack, etc).
Voluntarii Erasmus din Croația sunt foarte implicați
În fiecare săptămână sunt tot felul de activități: excursii în care ne plimbăm prin oraș și ne explică istoria lor, sport (volei pe plajă, fotbal, badminton, yoga gratuit pentru studenți), petreceri pe barcă, vizităm o insulă, închiriem autocare și mergem la atracții mai îndepărtate, mergem la crame pentru degustări de vinuri, workshop-uri despre produse cosmetice, city games, etc.
Voluntarii de aici nu stau nicio clipă și se asigură că fiecare activitate este un real succes.
Pe lângă descoperirea frumuseților oferite de această țară, accesul către țările vecine este foarte ușor prin intermediul autobuzelor FlixBus. Costă doar 6 euro și în două ore ai ajuns în Italia.
Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Austria și Slovacia au fost cele mai dorite destinații pentru excursii scurte.
Universitatea din Rijeka, facultatea FTHM
Universitatea de aici am resimțit-o mai strictă față de cea din România. Pentru a promova, este obligatorie prezența la 75% din cursuri iar fiecare materie are câte 3 examene + proiecte, eseuri, studii de caz, pe care trebuie să le tratezi cu seriozitate.
Partea bună este că materiile sunt interesante și folositoare în viață, deci am învățat cu drag. Am fost plăcut surprinsă că profesorii au lăudat studenții români ca fiind serioși și silitori, așa că nu am vrut să devin excepția de la regulă :D.
Nu mi-am făcut probleme legate de prezență și învățat (ca o paranteză, cât am făcut facultatea la UNITBV am avut aproape constant 2 job-uri full time, citit între 30-40 de cărți pe an.
În plus, am participat și la un proiect Erasmus în primul an de facultate, am fost de 2 ori cu Work and Travel în SUA, am participat la 2 proiecte Aiesec, la Sesiunea de Comunicări Stiintifice, inclusiv ca voluntară pentru repartizarea studenților în cămine iar cum eu oricum trebuia să vin mai repede la Brașov, 2 săptămâni am stat la secretariat (chiar a fost fun). ☺
Concluzie
Croația este o țară foarte sigură și o recomand cu încredere atât pentru studenți care pleacă împreună, cât și pentru persoane care aleg să plece singure.
Oamenii sunt foarte sociabili. Cred că cel mai tare sunt încântată și suprinsă de faptul că am fost atât de mulți studenți din țări diferite (am fost peste 300 de studenți Erasmus) și totuși ne-am înțeles atât de bine.
M-am distrat și am călătorit cu studenți din Rusia, Bulgaria, Germania, Slovacia, UK, Olanda, Spania, Letonia. Am legat prietenii și ne-am promis unii altora că ne vom vizita în perioada următoare. Consider că este un oraș și o facultate care merită din toată punctele de vedere această experiență și chiar mă bucur foarte mult că am ales să vin.
Răsfoiește și alte experiențe povestite de colegii care au experimentat programul Erasmus, aici 🙂