Te-ai gândit vreodată să ieși din zona de confort și să faci ceva deosebit, care să te aducă într-o altă perspectivă a vieții? Ei bine, colega noastră plecată într-o mobilitate Erasmus de studiu la Universitatea Lapland pentru Științe Aplicate din Rovaniemi ne poate alimenta curiozitatea și motivația de a o face.

Așadar, am întrebat-o cum se simte mobilitatea Erasmus de la Cercul Polar, din Rovaniemi, Finlanda? Urmărește povestea Laponei românce, plecată să ne aducă vești direct din orașul lui Moș Crăciun!

Introducere în minunata Finlanda

Finlanda (Suomi), cu o suprafață cu aproape 100.000 km2 mai mare decât a României și cu o populație totală de aprox. 5,5 mil. locuitori, este denumită și ”Țara celor 1000 de lacuri”, având peste 188.000 lacuri de diferite dimensiuni. Este și singura țară din lume cu guvern ales, format înexclusivitate din politicieni femei, condus de o femeie prim-ministru.

Țara are un indice foarte performant privind calitatea vieții, veniturile per locuitor, sistemul de asistență socială și asigurările de sănătate. Limbile oficiale sunt limba finlandeză și limba suedeză, dar peste tot se vorbește și limba engleză, astfel încât comunicarea cu străinii este foarte eficientă.

Educația în Finlanda

Finlanda este renumită, neoficial, pentru cel mai performant sistem de învățământ superior din lume. Oportunitatea de a studia în domeniul afacerilor internaționale, la cea mai nordică universitate din Europa, în inima Laponiei, la Cercul Arctic Polar, mi-a captat interesul încă din prima clipă. Universitatea ”Lapland” pentru Științe Aplicate din Rovaniemi urma să îmi fie gazdă primitoare pentru aproximativ 5 luni.

Un factor de sporire a încrederii pentru deplasarea către această destinație, a fost și gradul ridicat privind siguranța personală, rata criminalității fiind una dintre cele mai scăzute din Europa.

Mai mult de atât, finlandezii pun mare preț pe respectarea regulilor de distanțare socială și păstrarea igienei, pentru sporirea siguranței de sănătate (drept dovadă și rata de incidență privind virusul actual este scăzută față de restul Europei).

Atracții și activități pentru studenți

Pădurea boreală (taigaua circumpolară), Aurora Borealis, Satul lui Moș Crăciun, noaptea polară (”KAAMOS”) din mijlocul iernii, sau soarele de la miezul nopții din anotimpul de vară, ”SISU” (curajul și anduranța specifică, considerate mândrie națională), magia zăpezilor, sauna ridicată la nivel de ”religie” (fiecare casă sau bloc de locuințe în Finlanda are sauna proprie), urmată imediat de scufundări în apă rece ca gheața, pentru întărirea sistemului imunitar.

Totodată, turele cu rachetele de zăpadă sau cu schiurile, renii care sunt mai numeroși decât populația Laponiei, plimbările cu săniile trase de câinii huski, pescuitul la copcă pe râul Kemijoki, tradițiile și legendele poporului Sami (singurul popor fără țară din Europa), secretele proiectării și construirii unui iglu de gheață, cea mai lungă pârtie de săniuș din Europa, o multitudine de pârtii pentru snowboard, grădina arctică zoologică.

Toate acestea au devenit extrem de accesibile studenților transilvăneni, prin intermediul programului Erasmus+.

Experienta Erasmus la Cercul Polar de Nord

Drumul până în Lapland

Călătoria cu avionul până la Rovaniemi, cu scurtă escală la Helsinki (4 ore – ambele zboruri adunate), a durat mai puțin decât călătoria într-o zi de weekend, cu automobilul din Brașov către aeroportul de plecare, ”Henri Coandă” din București.

Încă de la sosirea pe aeroportul din Rovaniemi am avut parte de primirea călduroasă a câtorva studenți din anii mai mari, desemnați individual drept tutore pentru fiecare nou venit, pentru a face cât mai ușoară acomodarea. Transferul de la aeroport până la cazarea din Campusul Universității este asigurat de către universitate.

Campusul universității

Condițiile de cazare sunt extrem de bune, clădirile din campus sunt de construcție recentă, în stilul specific pentru a conserva căldura de la interior și pentru a păstra liniștea necesară studiului (cu două rânduri de geamuri etanșate și două uși la intrare).

Temperatura la interior este constantă, între 21-23 °Celsius, iar cazarea se face în camere de 1 sau 2 studenți, în apartamente de 2 sau 3 camere, cu baie și bucătărie comune, complet utilate. Viteza de internet este excelentă, restaurantul universității oferă mese calde, delicioase, nutritive, diversificate la prețuri foarte mici, atât studenților, cât și membrilor corpului academic.

Accesul la sala de forță de ultimă generație și la piscinele acoperite, este gratuit și în condiții de deplină siguranță. Biblioteca este impresionantă și permite accesul părților interesate, atât prin prezența fizică, dar și în mediul online.

Activitățile extra-curriculare cuprind o gamă largă de acțiuni gratuite de socializare, team-building, învățarea limbii finlandeze, sesiunii de gătit rețete naționale, cluburi de sport sau muzică.

Modelul de studiu de la Universitatea de Științe Aplicate din Rovaniemi

Referitor la sistemul finlandez de învățământ superior, acesta nu diferă foarte mult de cel implementat la Universitatea ”Transilvania”. Sunt promovate proiectele realizate în echipă și studiile reale de caz privind companii existente în regiune.

Se pune accent mai mult pe creativitate, inovare și colaborare într-un mediu multicultural. Toate cursurile se desfășoară exclusiv în limba engleză, platforma de e-learning este Moodle, cea pe care o utilizăm deja la Universitatea de acasă.

La aceasta se mai adaugă aplicațiile Peppi (asemănătoare cu Intranet-ul nostru), Frank și Tuudo (pentru notificări, serviciile cu studenții, uniunea studențească și activitățile organizate de aceasta, precum și pentru interacțiune în timp real cu companiile locale angajatoare).

Ca și instrumente electronice, în timpul cursurilor, se mai folosesc conferințele în online pe Adobe Connect, Cisco Webex, Padlet și Jitsi.

Cum se simte un student Erasmus la facultate în Finlanda?

Colegii și prietenii mei noi, de la Universitatea Lapland pentru Științe Aplicate provin atât din Finlanda, dar și din Norvegia, Franța, Germania, Italia, Brazilia, Vietnam și Thailanda. Există o tradiție finlandeză universitară, ca fiecare specializare să promoveze salopete (”overalls”) de culori specifice cu o multitudine de embleme viu colorate, care sunt purtate cu mândrie îndeosebi la petrecerile studenților.

Materii diverse, precum ”Afaceri sustenabile”, ”Managementul proiectelor și a instrumentelor de finanțare”, ”Managementul ecosistemelor și platformelor economice”, ”Managementul riscurilor”, ”Inovare în afaceri” și multe altele,  completează perfect materiile studiate acasă și conferă aptitudini de top pentru dezvoltarea ulterioară a carierei profesionale.

Evaluarea se face exclusiv pe baza unui sistem de la 1 la 5, nu există examene scrise clasice, iar nota finală este compusă, procentual, din rezolvarea unor teme practice, punctuale și de întocmirea unor proiecte privind situații reale, din companii sau agenții locale.

Impactul experienței Erasmus+ la nivel uman

Până la acest moment am deprins aptitudini de comunicare, de negociere, toleranță, respect și sprijin în medii multiculturale diferite, am devenit mai conștientă de impactul stilului personal de viață asupra mediului înconjurător și am strâns numeroase idei noi, care pot fi implementate și în țara noastră pe viitor, pentru creșterea calității vieții și a nivelului de trai.

Gândul meu la plecarea de acasă a fost acela de a-mi depăși limitele și de a ieși din zona personală de confort, pentru a evolua cât mai departe, atât pe plan academic, cât și profesional.

Am descoperit cu mândrie națională, că noi, studenții români, suntem perfect echipați deja cu toate calitățile necesare pentru a face performanță academică în Finlanda, iar pentru aceasta am un deosebit respect și recunoștință pentru părinții și profesorii noștri, care ne-au oferit, de-a lungul vieții noastre, o educație morală și academică de înalt nivel.

Gânduri și perspective pentru studenți

Privesc cu încredere și speranță către viitor, sunt recunoscătoare pentru șansa oferită de programul Erasmus+ și sunt foarte mulțumită de alegerea programului de studiu ”Afaceri internaționale”, exclusiv în limba engleză al Universității ”Lapland” pentru Științe Aplicate din Rovaniemi, Finlanda.

Recomand cu mare căldură tuturor colegilor mei de la Universitatea Transilvania din Brașov, să îmi urmeze cu încredere exemplul și să aplice pentru o bursa de practică sau de studiu la Universitatea ”Lapland” din Rovaniemi, Finlanda și pun cu mare drag, la dispoziția celor interesați, orice alte informații suplimentare.

Share.

Studentă în anul 1 la un program de Master al Universității Transilvania din Brașov, colega noastră se prezintă sub pseudonimul de ''Lapona''. Lapona beneficiază de o bursă de studiu Erasmus+ la Universitatea de Științe Aplicate Lapland din Rovaniemi și ne povestește cu drag experiențele ei din Finlanda.