Regulamentul Școlii Gimnaziale nr.194 din București, conform căruia elevii cu părul vopsit vor fi exmatriculați, a șocat România. O echipă de control a Inspectoratului Școlar al Capitalei s-a dus în control la această unitate școlară și a luat primele măsuri.

Astfel, conform specialiștilor din cadrul Inspectoratului Școlar București, regulamentul de organizare și funcționare al școlii este „viciat”. Astfel, unitatea de învățământ trebuie să anuleze orice sancțiuni sau măsuri aplicate pe baza acestui document. De asemenea, conducerea unității de învățământ trebuie să elaboreze un regulament intern care să respecte prevederile legale aflate în vigoare.

Primele măsuri luate în cazul școlii care exmatriculează elevii vopsiți

Mai mult, potrivit ISMB, în termen de trei săptămâni de la data controlului specialiștilor în educație, școala trebuie să informeze conducerea ISMB cu privire la remedierea aspectelor semnalate, conform Edupedu.ro.

Totul a pornit după ce Asociația Elevilor din București și Ilfov a făcut public cazul respectiv. Aceștia acuzau că școala nr. 194 din București exmatriculează elevii care își vopsesc părul sau unghiile. În schimb, pentru elevii care se droghează sau consumă băuturi alcoolice măsurile sunt foarte blânde. De asemenea, aceștia acuzau că regulamentul intern este foarte dur. De exemplu, elevele nu aveau voie să se penseze sau să se fardeze.

Regulamentul este „o aberație”

Elevii consideră că acest regulament este o aberație, iar măsurile sunt ilogice față de educația elevilor.  Și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat la respectivul regulament. Oficialul a declarat în urmă cu câteva zile că nicio instituție nu poate introduce prevederi limitative încălcând drepturile fundamentale.

Exmatriculare pentru elevii vopsiți, notă scăzută la purtare pentru droguri și alcool | Primele măsuri luate de ISMB în cazul școlii 194 din București

„Am înţeles că acolo se prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deţinere de arme de foc, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Dacă se confirmă, este foarte grav. Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti are o acţiune de control pentru a vedea în ce măsură regulamentul şcolii 194 respectă cadrul legal. Nu poţi să introduci prevederi limitative limitând drepturile fundamentale. Aşteptăm răspunsul de la minister”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.