Vineri, 3 iunie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” – Sala de Artă „Elena Greculesi”, la manifestarea omagială „Ciprian Porumbescu – Balada Sufletului Românesc”, au fost prezenți mai mulți elevi și profesori, dornici să comemoreze viața și opera marelui artist.

Despre eveniment

Dr. Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, a declarat la începutul evenimentului că Ciprian Porumbescu nu a fost numai un mare violonist, compozitor, teolog ci și un mare patriot.

Acțiunea a început cu redarea mai multor melodii și fragmente muzicale din opera lui Ciprian Porumbescu (inclusiv piesa „Balada”), susținut de Cvartetul „Lira”, alcătuit din profesori suceveni.

După momentul muzical, a urmat prezentarea „Viața și opera lui Ciprian Porumbescu” a dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovinei, un recital susținut de elevi de la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava și vizionare de film: Fragmente din filmul „Ciprian Porumbescu”.

„Ciprian Porumbescu a ilustrat ca nimeni altul sufletul bucovinean și românesc, alternanța deal-vale, spațiul ondulatoriu al reliefului zonei, evocând profunzimile unui tărâm de vis și evidențiind tot ce compune un spirit anume, părtaș la o simbioză în care se locuiește cu adevărat poetic. Pe 6 iunie 2022, se împlinesc 139 de ani de la plecarea dintre noi a lui Ciprian Porumbescu. E adevărat, o moarte prematură, nu a trăit nici măcar 30 de ani, dar iată că numele său a rămas. În compozițiile sale se remarcă tematica patriotică, extrem de expresivă, muzicalitatea deosebită, toate atingând o expresie artistică ridicată”, afirmă în prezentarea sa dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, conform monitorulsv.ro.

Cine a fost organizatorul

Biblioteca Bucovinei a fost organizatorul principal al evenimentului, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava, în colaborare cu Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și Centrul Cultural Bucovina – Școala Populară de Arte „Ion Irimescu”. De asemenea, tot pentru a marca memoria marelui compozitor și patriot Ciprian Porumbescu, Biblioteca Bucovinei va organiza și alte activități, inclusiv în județ.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.