O contabilă și doi profesori au fost achitați de către Curtea de Apel Bucureşti, în cazul concursului de matematică  „Arhimede”.

Evaziune fiscală și delapidare

Se pare că cei trei sunt acuzați de evaziune fiscală și delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi „Arhimede”.

În noiembrie 2018, Petruș Alexandru, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede fusese condamnat la 7 ani de închisoare, iar Georgeta Alexandrescu, profesor, a primit 5 ani închisoare cu executare. Contabila, Cristina Grezi, a fost condamnată la 6 ani și 7 luni de închisoare cu executare.

La judecarea apelului, Curtea de Apel București a desfiinţat sentinţa tribunalului şi a dispus achitarea celor trei, pe motiv că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală” sau „faptele imputate nu există”.

Mai mult de atât, Curtea de Apel București a anulat și obligația de a despăgubi statul român cu 7 milioane de lei. Acțiunea civilă formulată de statul român prin ANAF a rămas nesoluționată. Decizia instanței este definitivă.

Ion Frujină și Ion Boerescu, condamnaţi definitiv

Se pare că Ion Frujină, director pe atunci la Liceul „Nichita Stănescu” din Bucureşti și Ion Boerescu preşedintele Fundaţiei Profesia, au fost condamnați definitiv în martie 2017 la închisoare cu suspendare, precum și muncă în folosul comunității.

De asemenea, în mai 2016, au fost efectuate mai multe percheziții în București, dar și în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.

De asemenea, perchezițiile au avut loc la colegii naționale și mai multe școli, fundații și persoane fizice. Ancheta procurorilor viza în principal activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Anchetatorii au suținut că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede și-au însușit fondurile din taxe, care, aceste taxe au fost plătite de elevi. Așadar, procurorii au spsu că organizatorii concursului menționat, au perceput taxe de la elevi, pe care le-au înregistrat însă în contabilitate ca fiind „taxe de sponsorizare”.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.