În 2020, în UE erau 5,2 milioane de cadre didactice angajate în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior (nivelurile ISCED 1-3). Pentru a sărbători Ziua mondială a Educației (n.r. 5 octombrie 2022), evidențiem cele mai recente date privind cadrele didactice.

Forța de muncă din învățământ

În ceea ce privește vârsta, în 2020, 388.000 de cadre didactice aveau mai puțin de 30 de ani în cele trei niveluri de învățământ (7 % din totalul forței de muncă didactice) în UE. Între timp, 2 milioane de cadre didactice aveau 50 de ani sau mai mult (39% din totalul forței de muncă din învățământ), potrivit Eurostat.

Aproape jumătate dintre profesorii bărbați de peste 50 de ani predau în învățământul secundar superior (47%). Mai puțin de o cincime dintre profesorii bărbați de peste 50 de ani predau în învățământul primar (17%).

În ceea ce privește profesoarele de peste 50 de ani, împărțirea era mai echilibrată: 40% în învățământul primar, 32% în învățământul secundar inferior și 28% în învățământul secundar superior.

Femeile reprezentau majoritatea forței de muncă din învățământ. În 2020, 73% dintre profesorii angajați în învățământul primar, secundar inferior și secundar superior erau femei (3,8 milioane).

Numărul mediu de elevi pe profesor a fost de 12,3 în 2020

În UE, în 2020, numărul mediu de elevi per profesor la nivelul învățământului primar, secundar și secundar superior – raportul dintre elevi și studenți și profesori – era de 12,3.

Cele mai ridicate rate au fost raportate în Țările de Jos (16,5 elevi pe profesor), Franța (14,9) și România (14,3). Între timp, cel mai mic raport a fost înregistrat în Luxemburg (7,1), urmat de Grecia (8,5) și Malta (8,8).

De asemenea, reamintim că, în România, tinerii nu-și mai doresc meseria de profesor, deoarece este extrem de prost plătită. În următorii 10 ani, va exista o adevărată penurie de profesori. Majoritatea fug de meseria aceasta.

Sorin Cîmpeanu, ex Ministru al Educației, a explicat că, existenta criză a profesorilor din sistemul de învățământ se amplifică, iar aproximativ jumătate dintre dascălii actuali, vor ieși la pensie în următorii zece ani.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.