Prima întâlnire fizicăa reprezentanților universătiăților în cadrul proiectului “Sports Handicap Inclusive Experience”, în Zadar, Croația, a avut loc în perioada 5-6 mai.

Scopul proiectului “Sports Handicap Inclusive Experience”

Scopul proiectului “Sports Handicap Inclusive Experience” este de a crește gradul de conștientizare a obstacolelor pe care le au de depășit  persoanele cu provocări fizice, utilizând sportul și activitățile fizice ca instrumente de acceptare a diferențelor în cadrul comunităților de studenți.

De asemenea, acest proiect este inițiat și coordonat de Universitatea La Rochelle din Franța, Univeristatea Tehnică de Construcții București (UTCB) fiind printre universitățile partenere. De asemenea, există mai multe instituții de învățământ partenere: Universitatea Zadar din Croația, Universitatea Klaipeda din Lituania, Universitatea de Agricultură din Atena și Universitatea Frederick din Cipru.

Delegați din România a fost reprezentată de Ramona Diac, responsabilul de proiect la nivel de UTCB, și Mihaela Iftode, reprezentantul UTCB din cadrul Comisiei pentru Dizabilități din EU-CONEXUS.

Ce s-a discutat în cadrul primei întâlniri?

În cadrul primei întâlniri în format fizic din Croația, Zadar, s-a discutat despre obiectivele și activitățile propuse în cadrul proiectului. S-a evidențiat, de asemenea, și obiectivul general de a crește numărul de mobilități pentru studenții cu dizabilități pentru a le asigura deplasări, precum și crearea unor proceduri privind organizarea acestor acitivități.

Mai mult, acest proiect va avea și o dimensiune sportivă, care va permite studenților cu dizabilități să practice sport regulat.

Instituțiile cu experiență și personal instruit vor putea explica cum funcționează activitățile sportive pentru dizabilitățile studenților, atunci când acestea există, cu scopul de putea oferi acestor studenți condiții relevante și „liniștitoare” de primire și sprijin în toate universitățile partenere.

La nivelul comunității UTCB, acest proiect va deschide discuții cu privire la inițierea unor strategii privind acordarea de sprijin/suport, dar și despre infrastructura necesară pentru persoanele cu dizabilități, pentru a elimina preconcepțiile referitoare la cuvântul ”dizabilitate”.

Redăm în continuare comunicatul integral

“În perioada 5-6 Mai, a avut loc prima întâlnire fizică a reprezentanților universităților partenere în proiectul “Sports Handicap Inclusive Experience”, în Zadar, Croația. Scopul acestui proiect este de a crește gradul de conștientizare a obstacolelor pe care le au de depășit  persoanele cu provocări fizice, utilizând sportul și activitățile fizice ca instrumente de acceptare a diferențelor în cadrul comunităților de studenți.

Proiectul “Sports Handicap Inclusive Experience” este inițiat și coordonat de către Universitatea La Rochelle din Franța, iar printre universitățile partenere se numără: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea Zadar din Croația, Universitatea Klaipeda din Lituania, Universitatea de Agricultură din Atena și Universitatea Frederick din Cipru. Delegația UTCB a fost reprezentată de către Ramona Diac, responsabilul de proiect la nivel de UTCB, și Mihaela Iftode, reprezentantul UTCB din cadrul Comisiei pentru Dizabilități din EU-CONEXUS.

În cadrul primei întâlniri fizice din Zadar au fost reluate și discutate obiectivele și activitățile propuse în cadrul proiectului, evidențiindu-se obiectivul general de a crește numărul de mobilități pentru studenții cu dizabilități asigurându-le suportul necesar pentru deplasări precum și de a crea un document cu proceduri comune privind organizarea acestor activități. Proiectul prevede, de asemenea, o dimensiune sportivă, care permite studenților să descopere și apoi să practice în mod regulat un sport, ideea centrală fiind aceea de a nu separa studenții în funcție de abilitățile lor fizice ci de a promova activități sportive comune.

În ceea ce privește personalul serviciilor de sprijin al studenților cu dizabilități și al activităților sportive, atunci când acestea există, ideea este de a permite schimburi de practici, cu scopul de a putea oferi acestor studenți condiții relevante și „liniștitoare” de primire și sprijin în toate universitățile partenere. Instituțiile cu experiență, expertiză și personal special instruit în aceste domenii vor putea explica altora cum funcționează și vor beneficia, de asemenea, de audierea modului în care personalul din instituțiile mai puțin bine dotate reușește să sprijine studenții cu dizabilități (soluții practice care sunt cu siguranță bogate în lecții).

La nivelul comunității UTCB, sperăm ca acest proiect să deschidă discuții referitoare la inițerea unei strategii privind acordarea de suport și infrastructură necesară persoanelor cu dizabilități, totodată să eliminăm preconcepțiile referitoare la cuvântul ”dizabilitate” și să creștem valori sănătoase tuturor studenților noștri.”

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.