Este minunat să auzi experiențe atât de diversificate povestite de studenții care au beneficiat de burse Erasmus+. De această dată, avem o poveste mai specială, trăită și împărtășită de doi studenți care s-au aventurat împreună pe acest drum plin de învățături culturale.
Mihai și Cristina vă vor plimba printr-un șir de experiențe adunate din Republica Cehă, o țară frumoasă și ideală pentru un schimb de experiențe.
Cum începe o poveste culturală din timpul studenției?
Știți cum e acea dorință de a te întoarce în trecut, să schimbi ceva? Să înveți mai bine la facultate, să fi petrecut mai mult în studenție, să îi fi spus fetei/băiatului ce simțeai prin liceu? Ei bine, FĂRĂ REGRETE a fost experiența noastră Erasmus (Cristina și Mihai) și ar trebui să fie a fiecăruia.
Noi în studenție ne-am implicat în diverse activități extra-curriculare, de la voluntariat până la participarea într-un program de mobilitate Erasmus + în afara țării. Pentru noi, experiența Erasmus a adus o satisfacție atât de mare încât nu am schimba-o în niciun fel.
Asta pentru că noi am plecat de acasă (Brașov, România) cu gândul de a fi deschiși la experiențe diferite, noi, internaționale și dornici de a cunoaște o altă societate, altă cultură și un alt sistem de învățământ. Până și diferențele culturale, pe care nu le-am putea vreodată înțelege, le-am apreciat.
Experiența Erasmus în Republica Cehă a fost perfectă, exact ceea ce ne doream!

Solo sau la grămadă?
Noi am ales să mergem la grămadă, ca un cuplu. Noi am fost împreună de ceva timp. Am dorit să profităm de această oportunitate împreună. Mulți doresc să simtă spiritul liber cu astfel de experiențe dar alegerea de a merge împreună, să studiem în altă țară, ne-a apropiat mai mult.
Chiar am creat amintiri comune pe care le prețuim și le vom prețui în fiecare secundă, mergând mai departe. Acest lucru nu ne-a împiedicat să cunoaștem o mulțime de oameni și să experimentăm diverse activități/cursuri/evenimente separate.
Cum se arată Republica Cehă?
Republica Cehă este foarte frumoasă, ieftină și plină de viață. Este frumoasă pentru că, aflându-se în centrul Europei, este bogată în cultură, tradiții, evenimente și activități. Mulți dintre amicii noștri din Erasmus au ales trateze ca zonă de tranzit ca să vadă Germania, Polonia, Austria, dar noi am petrecut mult timp în excursii interne. Recomandăm a fi vizitate orașele Praga, Kutná Hora, Brno, Karlovy Vary.
Cehia are un sistem feroviar genial. Trenuri cu servicii excepționale, exact ca într-un zbor cu avionul. Ca român nu-ți poți imagina ce bine este pus la punct sistemul acesta în Cehia. Am circulat rapid și în confort oriunde am mers. Infrastructura este mult mai bună și permite călătoritul și în alte țări într-un mod facil.
Am avut posibilitatea să cumpărăm în mod facil bilete online de transport, cu reducere pentru student, să călătorim în trenuri în care am fost serviți cu apă, cafea și ceai oferite “din partea casei”. Dacă nu puteam ajunge la destinație cu trenul ne puteam continua călătoria cu transport auto, unde fiecare pasager avea posibilitatea să-și aleagă un film/să pună muzică și să călătorească în confort până la destinație. ALTĂ VIAȚĂ!
Este ieftină deoarece cu o bursă Erasmus, noi am reușit să punem deoparte o sumă bună de bani pe care am folosit-o la călătorit. Produsele alimentare sunt ieftine, de calitate și costul de trai este mai mic decât cel din România. Chiria este puțin mai scumpă, o puteți compara cu Clujul pre epidemie, dar căminele studențești din orașul
Pardubice unde am studiat sunt modeste dar bine echipate în comparație cu cele din România, cu baie și chicinetă proprie, asigurându-se curățenie de către administrația acestora.

Este plină de viață prin obiectivele turistice bogate, evenimentele culturale și oameni primitori, prietenoși și dispuși să te ajute mereu. Da, sunt specimene și acolo, dar unde nu sunt. După îmbrăcăminte lumea este mai Rocker /Punker pe acolo, și muzica lor locală este interesantă.
Cehii sunt foarte sportivi, au multe parcuri mari și aleargă zilnic. Au zone pentru biciclete, poduri bine semnalizate și mari fani ai Hocheiului. Când juca echipa locală, tot orașul se ducea la stadion și îi încuraja din stradă dacă nu aveau bilet.
PARDUBICE, oraș studențesc mic și plin de viață
Deși Cehia nu era pe lista inițială de locații a programului de mobilitate Erasmus + pentru specializările noastre, l-am rugat pe domnul Profesor să ne trimită oportunități. Au fost două opțiuni, să ne petrecem un semestru într-un oraș mai industrial, în Ostrava, sau într-un un orășel din centrul Cehiei, Pardubice.
Suntem fani ai orașelor mici, deci alegerea a fost simplă. Pardubice este un orășel aproape de Praga și seamănă puțin cu Brașovul vechi, plin de spații verzi și zone pentru sport. UN DELICIU! Orașul are o viață de noapte bună. Sunt pub-uri și hale de petreceri, nu multe dar destule.

Viața de student la Universitatea din Pardubice
Universitatea din Pardubice ne-a încântat, fiind chiar în centrul orașului și înconjurată de parcuri, lacuri și râul Labe. Campusul a fost recent renovat și sălile de clasă sunt bine echipate. Ne-a impresionat armonia dintre tehnologie și sistemul de învățământ.
Platforma universității, intranetul era folosită în mod frecvent de profesori și studenți. Acolo ne încărcam proiectele și eram evaluați, acolo găseam feedback-ul profesorilor la temele, proiectele trimise și tot prin intermediul platformei ne programam și/sau reprogramam la examene.

Biblioteca a fost cea care ne-a impresionat mai mult deoarece aveau foarte multe cărți bune pe care nu le găsești oriunde. Pentru noi a fost o plăcere să studiem în încăperile bibliotecii deoarece erau bine echipate și simțeam că facem parte dintr-o comunitate, fiind o practică comună a studenților să studieze bibliotecii.
Cantina avea vremuri bune și vremuri rele. Depindea la ce oră mergeai la masă. Recomandăm a se încerca Knedliki, găluștele lor.
Integrarea și acomodarea cu noua cultură
Integrarea în societatea și Universitatea din Pardubice se datorează echipei Erasmus din Pardubice formată din studenți și alumni cehi care au facilitat și îmbogățit experiența studenților Erasmus pe parcursul mobilității. Am avut parte de săptămâna de orientare în oraș și universitate.
Am participat la activități extracurriculare/voluntariat. Am ajutat la adăpostul de animale, am participat la o cină în întuneric, am făcut echipă cu ceilalți studenți români și ne-am prezentat țara în cadrul serilor de „National Evening. De asemenea, am ținut prezentări în liceele din oraș despre România și cultura noastră.
Echipa de organizare a mobilității Erasmus din Pardubice ne-a ținut în priză cu excursii și evenimente studențești. Nu am avut timp să ne plictisim și chiar ne-au răsfățat cu atâta atenție. Așa că teama de fi într-o societate diferită, de a fi departe de casă, nici nu a avut loc să se furișeze în mintea și inimile noaste.
Mixul cultural Erasmus+
Am fost înconjurați de studenți din Portugalia, Spania, Italia, Turcia, Estonia, Croația, Slovenia, Grecia, Slovacia, etc. Majoritatea timpului liber cu ei ni l-am petrecut și am devenit ca o familie. Când semestrul s-a terminat, au fost multe momente emoționante.
Plecarea fiecăruia dintre noi a fost acompaniata de lacrimi de parcă ne despărțim de frații/surorile/cei mai buni prieteni ai noștri. Este incredibil cum putem crea legături puternice într-un timp atât de scurt. Și în prezent mai ținem legătura cu unii dintre ei, având planuri ca după Pandemie să organizăm reuniuni cu aceștia.
Dacă ar fi să putem da un rating experienței avute datorită programului de mobilitate Erasmus+, acela ar fi de “NU RATA ACEASTA EXPERIENȚĂ!!!”