Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat mai multe modificări care vor schimba radical sistemul de învățământ românesc. Una dintre aceste modificări vizează eliminarea mediei din ciclul gimnazial la admiterea la liceu.
Așadar, media clasei V-VII ar putea fi eliminată de la examenul de Capacitate și să nu mai conteze la admiterea la liceu. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este de părere că notele și-au pierdut din relevanță și nu ar mai trebui să conteze chiar atât de mult.
Eliminarea mediei din gimnaziu, beneficii și riscuri
Experții consideră că eliminarea acestei medii are și beneficii, însă nu este lipsită de riscuri. Pe deoparte, profesorii sunt de părere că notele sunt umflate artificial tocmai fiindcă ele contează la admiterea la liceu. Totuși, ei subliniază că există riscul ca elevii să nu mai fie motivați să învețe decât la matematică și limba română, singurele materii ce vor rămâne la Evaluarea Națională.
„Evident că prin păstrarea acestor medii la admiterea la liceu elevii sunt încurajați să învețe și la alte materii, și cred că este un lucru foarte bun. Poate că ideal ar fi dacă la finalul clasei a VIII-a elevul să dea o examinare din absolut toate materiile, și să difere ponderea acestor materii”, a declarat pentru Fanatik profesorul Sorin Borodi.
Expert în Educație: Copiii nu vor mai învăța la alte materii
Un alt expert în educație, Ștefan Vlaston, a declarat pentru sursa citată că mediile de la școala generală sunt umflate de profesori la cererea părinților sau a elevilor, de aceea nu mai pot fi de încredere. De fiecare dată, spune expertul, la evaluarea națională, notele sunt cu două, trei puncte mai mici decât cele din școală.
„Pe de altă parte, dacă rămânem cu admiterea la liceu doar cu mediile de la matematică și limba română, copiii nu prea mai învață la altceva. Învață doar la matematică și română, eventual își iau și meditații, iar restul materiilor sunt ignorate, copiii nu mai știu nici geografie, nici istorie. Unde este cultura generală care trebuie formată în liceu?”, a mai spus acesta.
Părinții consideră că mediile sunt subiective și au caracter discriminatoriu
În opinia expertului, lupta pentru mediile mari ar putea fi eliminată dacă la liceele bune s-ar putea da un examen de admitere prin care să se facă o departajare reală. Aici admiterea ar putea să se dea și la alte materii, nu doar la cele principale.
Și asociațiile părinților solicită eliminarea mediilor, pe motiv că acestea sunt subiective și au un caracter discriminatoriu.
În opinia acestora presiunile venite asupra profesorilor, atât din partea părinților dar și a școlilor, de a acorda note mari elevilor pentru a-i ajuta la admitere a mutat interesul pe procesul de notare și nu pe dobândirea aptitudinilor.