Un nou proiect legislativ vine în sprijinul elevilor. Aceștia vor primi bani în avans sub formă de burse de performanță.

În Camera Deputaților se dezbate un nou proiect: De anul viitor, virarea burselor pentru elevi se va face la timp, dar și în avans. Dacă această idee va prinde viață, banii vor fi virați în conturile în avans, “până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă”.

Elevii școlilor private vor primi și ei burse

Mai mult de atât, vom avea parte și de o premieră. Elevii cu rezultate excelente din școlile private vor primi și ei burse. Până acum, bursele se acordau doar celor care învățământul de stat.

Plata burselor întârzie

De cele mai multe ori, părinții și elevii sunt nemulțumiți, deoarece viramentul burselor întârzie. Foarte multe familii au nevoie de acei bani și chiar îi așteaptă cu nerăbdare lună de lună, iar problema este destul de sensibilă.

Potrivit noului proiect, plata burselor urmează să se facă ”lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă”.

Sunt incluse toate tipurile de burse

În noul proiect care se află în dezbatere sunt incluse toate tipurile de burse: de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Penalizările vor apărea și ele. Conform OG 13/2011, dacă instituția care se ocupă de viramentul burselor (primăria sau școala) întârzie cu plata, va trebui să achite pe lângă bursa propriu zisă și o dobândă penalizatoarea, care este legală. Aceasta se va stabili “la nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale.” Între timp, rata dobânzii de referință a devenit rata dobânzii de politică monetară și este stabilită de BNR.

De aceleași proceduri beneficiază și studenții, nu doar elevii, dar, cu o singură mențiune: În primul an universitar, bursele se vor plăti până în data de 14 a respectivei luni.

 

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.