Oboseala este un factor care influențează foarte mult comportamentul copiilor și adolescenților. Din păcate, învățământul din România este cu mult în spatele celui din afara țării. Zilele elevilor sunt pline de școală, teme, proiecte. Unii mai fac și meditații sau cursuri în diferite domenii, lucru care îi epuizează.

Psihologul Madeleine Negoiță a vorbit despre acest fenomen care se regăsește în rândul copiilor și adolescenților. Medicul consideră că părinții trebuie să fie atenți non-stop asupra copiilor, fiindcă oboseala vine la pachet cu diminuarea memoriei, instabilitate sau tulburări de somn.

Programul încărcat al adolescenților îi afectează negativ

Conform acesteia, un program încărcat afectează viața tuturor, dar mai ales a adolescenților, care oricum traversează o perioadă dificilă în viața lor. Efectele psihologice pe care le are programul încărcat sunt diferite, în funcție de natura și solicitările programului. În general, copiii care au un program full și nu mai fac față pot ajunge să fie agresivi, să nu mai performeze la școală sau să nu mai poată lua decizii.

„Uneori se observă efecte în zona cognitivă – de exemplu: diminuarea memoriei operative, instabilitate în manifestarea atenției, sensibilitate sau efecte în zona fiziologică – de exemplu: dureri de cap, tulburări de somn, tulburări de apetit, oboseală, tensiuni musculare”, a declarat psihologul pentru Școala9.

Elevii se simt din ce în ce mai obosiți. Sfaturi din partea unui psiholog pentru toți copiii și adolescenții din România

Sfaturi pentru părinți: Observați-vă copiii!

Și școala îi poate ajuta pe copiii care simt că nu mai fac față. Dascălii trebuie să îi învețe pe copii cum să se pregătească pentru viitor. În opinia specialistului, scopul educației nu este neapărat ca notele să fie mari, ci să învețe și să utilizeze cunoștințele la nevoie.

Adolescența este o perioadă în care tinerii se formează. Ei au nevoie de suport emoțional, de atenție, afecțiune, valorizare. Părinții trebuie să fie atenți să le ofere sfaturi și îndrumare. Medicul le recomandă părinților să își observe constant copiii. Atenție, a observa nu înseamnă a controla! De asemenea, părinții pot menține un dialog deschis cu tinerii și să îi respecte.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.