Din nou și din nou se dovește că învățământul românesc este la pământ. De data aceasta o arată elevii care rămân surprinși când află că scriitorii contemporani trăiesc.

Care este explicația

Se pare că în programa de pregătire pentru examenul de Evaluare Națională a elevilor de clasa a VIII-a s-a introdus de câțiva ani și câteva texte ale unor autori contemporani. Europa Liberă a discutat cu mai mulți scriitori contemporani. Cum văd scriitorii ale căror texte elevii trebuie să le rezolve sistemul de educație din România?

Săptămâna trecută, elevii claselor a VIII-a au susținut simularea Evaluării Națioanel. Examenul propriu zis va avea loc în iunie și va decide viitorul elevilor, adică, dacă vor intra la liceu sau nu.

Din 2020, examenul la Limba și Literatura Română presupune analiza a două texte la prima vedere, dintre care, unul aparține unui scriitor contemporan. Spre exemplu, în 2021, elevii au avut de analizat un mic fragment din Stela Giurgeanu și unul din cartea Pantera neagră”, de Sorin Titel.

Ioana Nicolaie, scriitoare contemporană este de părere că acest nou format ajută elevii să citească mai mult.

„Faptul că elevii trebuie să compare textele la prima vedere cu cunoștințele lor din ceea fac ei acasă, cu personaje iubite, fiind acceptat orice personaj, de la Harry Potter la Făt-Frumos, îi încurajează mult mai mult să citească. Așa și trebuie, lăsat copilul liber, să se raporteze la ce a citit el. Până acum a fost încurajat doar să memoreze pe de rost, ceea ce însemna să își fure singur căciula”, spune scriitoarea Ioana Nicolaie.

Ioana Niculaie, scriitor contemporan / Sursa Foto – Europa Liberă

Elevii rămân surprinși când află că scriitorii contemporani trăiesc

Alex Moldovan, scriitor contemporan spune că e măgulitor ca textele scrise de el să se afla pe lista Ministerului Educației pentru introducerea lor la Evaluarea Națională. Acesta își dorește ca lectura textelor contemporane să fie mai degrabă un demers liber al elevilor, decât un lucru standardizat.

„E foarte flatant să fiu studiat în manual sau pentru Evaluarea Națională, ca autor în viață. Una din întrebările pe care mi le pun copiii este: ‘Cum, sunteți scriitor și sunteți în viață? Credeam că toți autorii sunt morți’. E o replică pe care am auzit-o și eu și colegii mei, de multe ori”, a spus Alex Moldovan, scriitor dar și promotor al literaturii în rândul copiilor și tinerilor.

De asemenea, Alex, organizează și ateliere, întâlniri cu micuții cititori. Acesta este autorul unei cărți care o are ca personaj principal pe o puștoaică de doar 12 ani, pe nume Olguța. Scriitorul contemporan consideră că trebuie să se agațe de orice pentru a le stârni interesul copiilor pentru literatură, mai ales că „a devenit o performanță pentru un părinte să îl determine pe copil să citească”.

Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece sistemul nostru de învățământ este foarte prost. Până acum câțiva, chiar și-n ziua de azi, elevii învață despre autori și cărți care au fost publicate acum zeci de ani. Așadar, nu este ceva anormal ca elevii să întrebe dacă autorii contemporani sunt încă în viață.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.