Odată cu evoluția tehnologiei, cei mici nu se mai pot dezlipi de ecrane și de aplicațiile și jocurile care apar. Din păcate, aceștia au uitat să mai facă sport, arată noi studii.

Numărul copiilor obezi este în creștere

Terenurile de sport sunt goale, mai ales în ultimii doi ani au fost adevărate pustietăți. În 2022, acestea se deschid doar contra cost, iar numărul copiilor obezi este în creștere.

Antrenorii sau profesorii de sport se plâng că de ani de zile nu mai au copii pe care să-i pregătească. Copiii care merg la școală sunt din ce în ce mai puțini, iar interesul acestora pentru sport și mișcare este în scădere. Chiar dacă elevii au în orar educație fizică, se pare că cei mai mulți aleg să vină cu scutiri la orele de sport, conform adevărul.ro.

Mirela Vanea, inspector școlar în cadrul IȘJ Olt și antrenor cu performanţe deosebite în atletism, are foarte mulți copii cu rezultate bune în atletism, majoritate câștigând multe medalii internaționale. Părinții au ajuns să-i trimită pe copii la ore de sport doar ca să-i rupă din fața ecranelor. Conform profesoarei, se pare că din ce în ce mai mulți copii obezi apar la grupele de sport.

Joaca este punctul forte

Chiar dacă este foarte greu să le vorbești celor mici de performanță sportivă, aceasta are o singură recomandare: „Până la 9-10 ani haideţi să ne jucăm“, spune Vanea. Copiii au nevoie de practică pentru a se putea îndrăgosti de sport. Din acest motiv este foarte bine ca la orele de sport susținute de colegii săi, să se organizeze cât mai multe jocuri care să-i implice pe toți și să facă o echipă cât mai mare.

Aceasta povestește că atunci când sălile de sport erau închise, în timpul pandemiei, tot le vorbea copiilor despre sport și alimentație sănătoasă, și despre cum să mențină un stil de viață sănătos. Ba mai mult, aceasta le-a propus elevilor să prezinte sportivul preferat, dar și să-și argumenteze alegerea. Marea surpriză a fost că foarte mulți au ales modele din sportul de contact și nu din fotabal sau handbal, cum se aștepta ea.

Soluții există și niciodată nu este prea târziu. Copiii trebuie încurajați de mici să facă sport. Încercați să-i smulgeți din fața ecranelor și mergeți cu ei în parc.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.