Peste 700 de elevi ai școlii Ferdinand din București sunt nerăbdători să se întoarcă la școală. Din păcate, mai au de așteptat. Imobilul trebuie reabilitat, iar copiii merg la o altă școală deja de 8 luni de zile.
Renovările încă nu au început, iar acum, școala este loc de cazare pentru refugiați.
Părinții și bunicii sunt revoltați
Părinții trebuie să își ducă copiii la o altă școală, mult mai departe față de școala Ferdinand.
“Vrem să ne întoarcem la şcoală la noi, vă rog frumos. Este foarte greu aici. Suntem departe, noi suntem în partea cealaltă. Ne-a închis, a zis că face renovări, nu se face nimic, nu ştiu de ce …”, spune o bunică.
“Şcoala la care am fost relocaţi este la o distanţă foarte mare faţă de vechea locaţie, sunt părinţii din circumscripţie pe o distanţă pe care o făceau în 5 minute … Acum o parcurg în 30 de minute. Nu avem spaţiu suficient aici. Nici măcar pentru programul laptele şi cornul nu avem spaţiu de depozitare”, declară un tată.
Un paznic e de părere că va dura până la 5 ani renovarea școlii:
“Ce să renoveze? Nici nu s-a apucat de ea. Până când or termina şcoala aici … Un an, doi, trei, patru, cinci.”
Nu există aviz pentru demararea lucrărilor
Momentan nu există aviz pentru ca lucrările să înceapă. Este nevoie de un aviz chiar de la Ministerul Culturii, deoarece este un monument istoric.
“În urma expertizei tehnice a reieşit foarte clar ca în primul rând trebuie făcut un proiect de consolidare, apoi acela de anvelopare termică. Fiind monument istoric, avem nevoie de autorizaţie de construire care să includă aviz de la Ministerul Culturii. Nu pot sa dau o estimare”, a declarat primarul Sectorului 2.
Monumentul istoric, centru pentru refugiații ucraineni
În acest moment, școala Ferdinand este folosită ca centru de tranzit pentru refugiații ucraineni, chiar dacă instituția este încadrată în gradul 2 de risc seismic. Aici, câteva sute de femei primesc ajutor zilnic din partea autorităților.
Din păcate pentru elevi și părinți, lucrările ar putea începe tocmai în această vară.