Ministerul Educației a adoptat o procedură specială în ceea ce privește elevii refugiați din Ucraina. Aceștia pot fi admiși la anumite licee fără a mai susține examenul de evaluare națională.  

Este și cazul a șapte elevi ucraineni. Aceștia au fost admiși la licee din județul Suceava, fără a mai susține examenul de evaluare națională. Elevii provin din Cernăuți, Târnauca (Herța), Tureatca, Grușivca și Balkauți, aceștia fiind repartizați la colegiile ”Petru Rareș” Suceava, „Petru Mușat” Suceava, „Lațcu Vodă” Siret și Seminarul ”Mitropolit Dosoftei” Suceava.  

Elevii ucraineni, susținuți în România

Guvernul României a adoptat mai multe măsuri pentru a-i ajuta pe elevii care au fugit din calea războiului pornit în Ucraina. Conform Ordinului de Ministru ce a fost adoptat pe 6 iunie, elevii ucraineni se pot înscrie în clasa IX-a, pentru anii școlari 2022-2023 și 2023-2024, fără a mai susține examenul de evaluare națională. Acest lucru înseamnă că elevii nu mai susțin probele de aptitudini, cum ar fi cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și fără să li se calculeze media de admitere.  

Elevi ucraineni, admiși la licee fără a mai susține examenul de Evaluare Națională

Înscrierea elevilor ucraineni se realizează pe locuri speciale și peste numărul maxim de elevi cuprins în clasele de elevi.  

„Este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care îşi doresc să continue studiile liceale, în învăţământul românesc”, a spus ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. 

Totul s-a schimbat pentru Ucraina din februarie 2022

Pe data de 24 februarie 2022, Rusia, condusă de Vladimir Putin, a invadat Ucraina. Acest conflict începuse deja din anul 2014, însă în februarie s-a agravat profund. Invazia rușilor a provocat criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și până în prezent. Peste 10,3 milioane de ucraineni au fugit din țară. 

Mulți au ajuns și în România, unde au avut nevoie de ajutor pentru a se adapta. De asemenea, au ajuns mame cu copii, elevi, care au trebuit să se adapteze repede pentru a putea face școală.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.