Aproape jumătate din bani sunt destinați scuturilor rezistente la gloanțe pentru ofițerii de poliție școlară, o măsură pentru care locotenentul guvernator Dan Patrick a cerut sprijinul colegilor din stat.

100 milioane de euro

Liderii din Texas au anunțat marți că au convenit să aloce peste 100 de milioane de dolari din fondurile de stat pentru a spori siguranța în școli și serviciile de sănătate mintală în urma masacrului din Uvalde.

Aproape jumătate din bani – 50 de milioane de dolari – sunt destinați scuturilor rezistente la gloanțe pentru polițiștii școlari, o prioritate a locotenentului guvernator Dan Patrick. A doua cea mai mare cheltuială – 17,1 milioane de dolari – este pentru ca districtele școlare să cumpere tehnologie de alertă de panică silențioasă, care le permite să alerteze forțele de ordine în caz de urgență.

Finanțarea totală de 105,5 milioane de dolari va susține inițiativele până în august 2023. Aproape toți banii provin dintr-un excedent bugetar din cadrul Agenției pentru Educație din Texas, care supraveghează învățământul public.

Au fost luate măsuri

„Statul Texas acționează rapid pentru a se asigura că școlile noastre sunt sigure și că elevii, profesorii și familiile din Texas au sprijinul și resursele necesare pentru a fi în siguranță, în timp ce lucrăm pentru a preveni viitoare tragedii precum crima odioasă comisă în Uvalde”, a declarat guvernatorul Greg Abbott într-un comunicat.

Liderii republicani ai statului au susținut în mare măsură sănătatea mintală și siguranța școlară ca răspuns politic la împușcăturile din luna mai de la școala primară Robb din Uvalde, opunându-se măsurilor de control al armelor de foc. Masacrul s-a soldat cu 19 elevi și doi profesori morți, precum și cu alți 17 răniți.

Eforturile în domeniul sănătății mintale includ 5,8 milioane de dolari pentru extinderea telemedicinei pentru copii și 4,7 milioane de dolari pentru a crește utilizarea unui program de tratament pentru tinerii aflați în situații de risc.

În aprobarea fondurilor, Abbott a subliniat că aproape toate au fost transferate din surplusul TEA și „nu vor afecta operațiunile școlare curente sau finanțarea”. Puțin peste 100 de milioane de dolari provin din această sursă, în timp ce restul de 5 milioane de dolari vor fi luați de la Comisia de Sănătate și Servicii Umane a statului.

Patrick a făcut apel la liderii statului să susțină transferul de 50 de milioane de dolari pentru scuturi antiglonț. Președintele republican al Camerei Reprezentanților din Texas, Dade Phelan, a fost de acord cu Patrick, dar a propus și câteva inițiative suplimentare, inclusiv tehnologia de alertă de panică silențioasă.

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.