Doi elevi din Galați de la liceul sportiv au realizat un solar automatizat revoluționar. Legumele sunt irigate cu apă dintr-un bazin cu pești. 

6 luni au durat lucrările

Elevii au lucrat timp de 6 luni la solar, iar munca le-a fost răsplătită. Aceștia au câștigat premiul I la un concurs național de proiecte ingenioase.

Cei doi, Mario și Alexandru au 15, respectiv 16 ani și învață la liceul sportiv din Galați. Aceștia practică baschetul, iar chiar dacă profilul sportiv nu are nicio legătură cu domeniul agricultură, cei doi au revoluționat această industrie și au creat o seră eco automatizată, irigată cu apa dintr-un bazin piscicol.

Ce conține apa folosită la irigat

Apa folosită la irigat conţine nutrienţi eliminaţi de peşti.

“Peștii au mai multe nutrimente, vitamine sa zic așa, care ajuta plantele sa crească mai rapid fata de simplu udat,” spune Alexandru, potrivit observator.

Solarul arată ca unul normal, dar, ceea ce este diferit, este faptul că în interiorul lui, lucrurile se desfășoară automatizat. Iar apa folosită la irigat reprezintă apa în care trăiesc aproximativ 20 de pești din specia caras.

“Aici sunt peștii care elimina nutrienți și apa trece prin pompa și ajunge la plante. Toate comenzile vin de la relee. Senzori de temperatura, de umiditatea, ne arată pompa dacă este funcțională sau nu,” a continuat Alexandru.

În afară de baschet, Mario și Alexandru sunt pasionați de robotică. Așadar, aceștia au ajuns să își îmbine pasiunea cu agricultura. Și au făcut-o într-un mod unic. Mario s-a ocupat de partea automatizata, Alexandru de partea de cultivare.

“Am zis, decât să fie doar o seră, sa fie o seră robotizată,” spune Mario.

“Vrem să-l facem din ce în ce mai mare sa fie în mai multe locuri câte o seară de asta. Pentru a putea răspândi fenomenul de seră automatizată și bio,” mai spune Alex.

Creșterea plantelor e monitorizată de un calculator.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.